fb

Θηλασμός

Θηλασμός
Φωτ. - Θηλασμός

Η συντριπτική πλειοψηφία των μητέρων είναι σε θέση να θηλάσει αποκλειστικά (χωρίς ανάγκη να δώσουμε συμπλήρωμα) το μωρό.

Οι εξαιρέσεις είναι σπάνιες και συνήθως αυτό είναι ήδη γνωστό πριν από τον τοκετό μέσω της επαφής σας με το γυναικολόγο ή ακόμα και τον παιδίατρο.

Είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το τελειόμηνο φυσιολογικό νεογνό, δε χρειάζεται τίποτα άλλο από το μητρικό γάλα. Αυτό ισχύει και για όλα τα φυσιολογικά βρέφη μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 6 μηνών. Με άλλα λόγια, το βρέφος αναπτύσσεται κανονικά μόνο με το μητρικό γάλα και χωρίς την ανάγκη συμπληρώματος ξένου γάλατος.

Οι πρώτες ώρες και ημέρες μετά τον τοκετό είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου, που είναι ο αποκλειστικός θηλασμός.

Για να ξεκινήσει σωστά ο θηλασμός.

  • Ο θηλασμός πρέπει να ξεκινήσει μέσα στην πρώτη ώρα ζωής του νεογνού και ιδανικά μέσα στο πρώτα 30 λεπτά.
  • Κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων ωρών μετά τον τοκετό το μωρό είναι σε κατάσταση εγρήγορσης από την οποία πρέπει να επωφεληθούμε.
  • Κρατήστε το μωρό σας γυμνό πάνω στο στήθος σας. Η επαφή αυτή είναι δεν πρέπει να διακόπτεται για τις απλές φροντίδες που μπορούν (και πρέπει) να περιμένουν.

Μετά τις 2 πρώτες ώρες και μέχρι την τρίτη ημέρα το μωρό θα είναι σχετικά νωθρό. Τι κάνω;

  • Συνεχίστε να το βάζετε συχνά στο στήθος σας ακόμα και κάθε 2 ώρες (ή και πιο συχνά στην αρχή), αν χρειαστεί.
  • Αν είναι ιδιαίτερα νωθρό τότε θα πρέπει να το βάζετε περίπου κάθε 3 ώρες στο στήθος.

Στο μαιευτήριο ζητήστε να κρατήσετε το μωρό μαζί σας στο δωμάτιο 24 ώρες το 24ωρο.

Συχνότητα θηλασμού.

Ο θηλασμός, ειδικά τις πρώτες 40 ημέρες είναι απεριόριστος και χωρίς ωράριο.

Ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα δεν θα πρέπει να περιμένετε να έχει το μωρό σταθερό ωράριο.

Η συχνότητα του θηλασμού θα είναι 8-12 φόρες την ημέρα, ενώ μπορεί κάποια γεύματα να είναι πιο πυκνά σε κάποια φάση του 24ώρου.

Γρήγορα θα μπορείτε να αναγνωρίζετε τα "σημάδια πείνας" του μωρού σας.

  • Βάζει τα χέρια στο στόμα.
  • Κινήσεις των άκρων.
  • Κινήσεις των χειλιών.
  • Γυρίζει το στόμα και το κεφάλι όταν του χαϊδέψετε το μάγουλο.
  • Ο ύπνος γίνεται ελαφρύς με κινήσεις των ματιών κάτω από τα βλέφαρα.

Έχετε όσο γάλα χρειάζεται το μωρό σας;

Πολλές φορές δημιουργείται η εντύπωση (από την ίδια τη μητέρα ή και από το περιβάλλον) ότι η ποσότητα του γάλατος που παράγεται είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού. Η λανθασμένη αυτή εντύπωση οδηγεί δυστυχώς συχνά στη άστοχη κίνηση του να προσφέρουμε συμπλήρωμα ξένου γάλατος. Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί για τους παρακάτω λόγους:

Η ποσότητα του γάλατος είναι φυσιολογικά χαμηλή τις 2 πρώτες μέρες.

Αυτό είναι απολύτως λογικό αφού το γάλα παράγεται μόνο όταν το παιδί ξεκινήσει να θηλάζει (δηλαδή αφού γεννηθεί). Συγκεκριμένα το γάλα παράγεται την ώρα που θηλάζει το μωρό.

Ο μαστός δεν είναι ρεζερβουάρ που γεμίζει από το ένα γεύμα στο άλλο. Αν ο θηλασμός ξεκινήσει γρήγορα μετά τον τοκετό και είναι συχνός τότε η ποσότητα του γάλατος θα αυξηθεί ιδιαίτερα γρήγορα μέσα στις 2 αυτές πρώτες μέρες.

Δίνοντας συμπλήρωμα το παιδί θα χορτάσει εύκολα και δε θα θελήσει να θηλάσει το στήθος με αποτέλεσμα η παραγωγή μητρικού γάλατος να αργήσει και να βάλουμε έτσι σε κίνδυνο το θηλασμό.

Αν και σχετικά χαμηλή ως ποσότητα, η ποιότητα του γάλατος των πρώτων ωρών είναι εξαιρετικά υψηλή.

Και κυρίως τέλεια προσαρμοσμένη στις ανάγκες του παιδιού για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το γάλα που παράγεται τις 2 πρώτες μέρες ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα.

Η ποσότητα που παράγεται είναι περίπου 50 ml την πρώτη μέρα και 200 ml τη δεύτερη μέρα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντισώματα και έχει υψηλή θερμιδική αξία.

Δε σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετό γάλα.

Η απώλεια βάρους (έως και 8% του βάρους γέννησης τις 2 πρώτες μέρες) είναι απολύτως φυσιολογική και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετό γάλα.

Η διαδικασία του θηλασμού από το μπιμπερό διαφέρει σημαντικά από αυτή του στήθους.

Αυτό μπορεί να "μπερδέψει" το μωρό και να δυσκολέψει το μητρικό θηλασμό. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφύγουμε το μπιμπερό πριν από την ηλικία των 3 εβδομάδων.

Αυτό ισχύει και για την πιπίλα. Αν το παιδί δείχνει να πεινάει, κάντε το αυτονόητο: βάλτε το στο στήθος.

Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να αντισταθούμε στην εύκολη λύση του συμπληρώματος. Συμπλήρωμα δίνουμε ΜΟΝΟ με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου που θα γνωρίζει το ιστορικό της κύησης και του τοκετού και θα έχει εξετάσει το νεογέννητο.

Το φυσιολογικό τελειόμηνο νεογνό έχει αρκετά αποθέματα ενέργειας και δε χρειάζεται καμία βοήθεια με τη μορφή ξένου γάλατος.

Μερικές συχνές περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ένδειξη ξένου γάλατος, είναι:

  • το ήσυχο μωρό που δε δείχνει να πεινάει τις 2 πρώτες μέρες,
  • το μωρό με ίκτερο με χολερυθρίνη 12-20 mg/dl, μετά τις 73 ώρες (με την προϋπόθεση ότι έχει όρεξη, πάνω από 4 κενώσεις τη μέρα και καμία άλλη παθολογία),
  • το μωρό που φαίνεται ανήσυχο τη νύχτα ή που ζητάει συνέχεια το στήθος σε ορισμένες φάσεις της ημέρας.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις.

Να θυμάστε ότι είναι τελείως άσκοπο να ζυγίζουμε το μωρό πριν και μετά το θηλασμό.

Θηλασμός και διατροφή.

  • Συνεχίστε την υγιεινή διατροφή που είχατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο θηλασμός χρειάζεται ενέργεια και γι' αυτό δεν είναι ώρα για δίαιτα.
  • Μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε, όποιο φαγητό είναι καλό για εσάς είναι και για το παιδί.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετά νερό, γάλα και χυμούς.
  • Αποφύγετε τον πολύ καφέ και το αλκοόλ.

Σχετικά θέματα:

Τεχνική θηλασμού

Η Τεχνική του Θηλασμού

Τεχνικές για επιτυχή θηλασμό. Κρατήστε το μαστό υποβαστάζοντάς τον με το χέρι σε σχήμα C (ο αντίχειρας πάνω από τη θηλαία άλω και τα υπόλοιπα δάκτυλα κάτω από το μαστό). Βάλτε το…

Περισσότερα...
Προβλήματα στο θηλασμό

Αντιμετώπιση Συχνών Προβλημάτων

Το μωρό κοιμάται τις 48 πρώτες ώρες. Κρατήστε το μωρό σε επαφή, σώμα με σώμα χωρίς ρούχα, μόνο με την πάνα (ακόμα και αν συνεχίζει να κοιμάται). Όταν παρατηρήσετε την ύπαρξη "σημείων…

Περισσότερα...
  Εγκυμοσύνη | Αρχική