fb
Αναπαραγωγή Dr. Μαρινάκης

Αιτίες Υπογονιμότητας

Υπογόνιμο ζευγάρι
Φωτ. - Υπογόνιμο ζευγάρι

Τι είναι η Υπογονιμότητα;

Υπογόνιμο είναι ένα ζευγάρι, όταν η γυναίκα δεν έχει μείνει έγκυος μετά από ένα έτος συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις (αντισύλληψη).
Στην περίπτωση που οι γυναίκες δεν έχουν τακτική περίοδο ή είναι άνω των 35 ετών, τότε το ζευγάρι θα πρέπει να κάνει διερεύνηση υπογονιμότητας μετά από ένα εξάμηνο σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

Τι πρέπει να συμβεί για να μείνετε έγκυες;

Το σώμα μιας γυναίκας πρέπει να απελευθερώσει ένα ωάριο (αυγό) από μία από τις ωοθήκες της (ωορρηξία). Το σπέρμα ενός άνδρα πρέπει να συναντήσει το ωάριο μέσα στην σάλπιγγα (γονιμοποίηση). Το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να περάσει από την σάλπιγγα προς τη μήτρα. Το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να αναπτυχθεί στο εσωτερικό της μήτρας (εμφύτευση). Η υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί από ένα πρόβλημα σε ένα ή σε περισσότερα από ένα από τα παραπάνω βήματα.

Είναι η υπογονιμότητα απλά γυναικείο πρόβλημα;

Όχι, η υπογονιμότητα δεν είναι πάντα μόνο γυναικείο πρόβλημα. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.

Τι προκαλεί υπογονιμότητα στους άνδρες;

Στους άνδρες η υπογονιμότητα αξιολογείται με το σπερμοδιάγραμμα και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Το σπερμοδιάγραμμα θα αξιολογήσει τον αριθμό (συγκέντρωση), κινητικότητα (κίνηση) και τη μορφολογία (μορφή) των σπερματοζωαρίων.

Παράγοντες ανδρικής υπογονιμότητας:

  • Κιρσοκήλη, μια κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες στους όρχεις ενός άνδρα είναι σε διάταση με αποτέλεσμα οι όρχεις να υπερθερμαίνονται. Η θερμότητα μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό ή και το σχήμα των  σπερματοζωαρίων.
  • Ασθένειες όπως ο διαβήτης, η κυστική ίνωση, τραύμα, μόλυνση, ή θεραπεία με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.
  • Ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η βαριά χρήση αλκοόλ, τα συμπληρώματα τεστοστερόνης, το κάπνισμα, η χρήση στεροειδών αναβολικών, και η χρήση ναρκωτικών.
  • Περιβαλλοντικές τοξίνες συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και μόλυβδο.
  • Γενετικοί παράγοντες.

Τι προκαλεί την υπογονιμότητα στις γυναίκες;

Στις γυναίκες πρέπει να λειτουργούν σωστά οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η μήτρα τους ώστε να μείνουν έγκυες. Συνθήκες που επηρεάζουν οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα μπορούν να συμβάλλουν στην γυναικεία υπογονιμότητα.

Πρόβλημα στην ωοθηκική λειτουργία (στην παραγωγή ωαρίου):

Πιθανές αιτίες, μη ή μη σωστής, ωορρηξίας:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).
  • Λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια (δεν υπάρχει καθόλου περίοδος).
  • Πρόωρο γήρας των ωοθηκών, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και πρόωρη εμμηνόπαυση.
  • Εμμηνόπαυση.

Σαλπιγγικός παράγοντας.

Ένα ιστορικό πυελικής λοίμωξης ή ρήξης σκωληκοειδίτιδας, ή γονόρροιας, ή χλαμυδιακής λοίμωξης, ή ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα είναι πολύ πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη των σαλπίγγων.

Ανατομική δυσμορφία της μήτρας.

Λόγω εκ γενετής ανωμαλία στην ανατομία της μήτρας ή λόγω παρουσίας ινομυωμάτων.

Ενδομητρίωση.

Τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Ξεκινήστε με μια στοχευμένη διερεύνηση για τα αίτια της υπογονιμότητας. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην σωστή διερεύνηση και στην εύρεση της αιτίας της υπογονιμότητας. Αν είστε έτοιμη να προχωρήσετε σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χωρίς να γνωρίζετε την αιτία, τότε είστε στο λάθος μέρος. Μάθετε από τον ειδικό γυναικολόγο για τους τρόπους αντιμετώπισης υπογονιμότητας με ένα εξατομικευμένο τρόπο αντιμετώπισης.

Στόχος μας είναι να διορθώσουμε τα αίτια της υπογονιμότητας ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα αν είναι δυνατόν με φυσική σύλληψη και μόνο σε περιπτώσεις που αυτό δεν καθίσταται εφικτό, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έτσι ώστε η εξωσωματική να μην γίνεται μονόδρομος προτού γνωρίζουμε το γιατί.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης διετέλεσε Λέκτορας στο ερευνητικό πρόγραμμα 'OVARIAN AGEING AND FERTILITY' του IMPERIAL COLLEGE, LONDON και κατέχει διεθνούς βαρύτητας επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Αναπαραγωγή | Αρχική