fb
Γυναικολογία Dr. Μαρινάκης

Πολύποδας Ενδομητρίου

Διάγνωση Πολύποδα Ενδομητρίου
Φωτ. - Διάγνωση Πολύποδα Ενδομητρίου

Τι είναι
οι πολύποδες του ενδομητρίου;

Οι πολύποδες της μήτρας είναι όγκοι που συνδέονται με το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) και εκτείνονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

Είναι συνήθως καλοήθεις, αν και ορισμένοι μπορεί να είναι καρκινικές ή προκαρκινικές μορφές πολυπόδων.

Τι συμπτώματα προκαλούν;

Εμφανίζονται αρκετά συχνά, ενώ τα κυρίως συμπτώματα που προκαλούν είναι η αιμορραγία στην περίοδο, παρουσία αίματος μετά την επαφή και κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.

Πως γίνεται η διάγωσή τους;

Η διάγνωσή τους γίνεται με το κολπικό υπερηχογράφημα, εξέταση απλή η όποια γίνεται και στα πλαίσια ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου μαζί με το Τεστ Παπανικολάου.

Ποιοι είναι οι σωστοί χειρισμοί για να απαλλαγείτε και να μην επανέλθουν.

Οι πολύποδες του ενδομητρίου πρέπει να αφαιρούνται για να σταματήσουν τα συμπτώματα που προκαλούν, αλλά και αν ακόμη δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, θα πρέπει να αφαιρούνται ώστε να γίνεται ιστολογική ανάλυση και να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει θέμα κακοήθειας.

Σε πολλές περιπτώσεις ένας πολύποδας στη μήτρα μπορεί να λειτουργεί αρνητικά ως προς τη σύλληψη και να προκαλεί υπογονιμότητα.

Πως γίνεται η αφαίρεση πολύποδα ενδομήτριου;

Αδιαμφισβήτητα, οι πολύποδες της μήτρας και σύμφωνα πάντα με τη διεθνή βιβλιογραφία πρέπει να βγαίνουν με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης για την αφαίρεση πολύποδα.

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στον ενδοσκοπικό γυναικολόγο να δει μέσα στον τράχηλο και την κοιλότητα της μήτρας.

Η υστεροσκόπηση γίνεται χρησιμοποιώντας το υστεροσκόπιο, έναν λεπτό σωλήνα (με διάμετρο από 3 έως 10 χιλιοστά) με κάμερα και φως. Η προβολή της εικόνας γίνεται σε μια μεγάλη οθόνη υψηλής ευκρίνειας.

Η εισαγωγή του υστεροσκοπίου δεν απαιτεί χειρουργικές τομές αφού η εισαγωγή του γίνεται από φυσιολογικές οπές του σώματος, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Υστεροσκόπηση ή απόξεση;

Πολλές γυναίκες βέβαια έρχονται στο δίλημμα να διαλέξουν μεταξύ της μεθόδου της υστεροσκόπησης και της απόξεσης για να αφαιρέσουν πολύποδες ενδομητρίου.

Η απόξεση υπολείπεται της υστεροσκόπησης, γιατί είναι μια τυφλή μέθοδος που δεν υπάρχει απεικόνιση. Η είσοδος και οι χειρισμοί με τα εργαλεία μέσα στην κοιλότητα της μήτρας γίνεται τυφλά χωρίς οπτική καθοδήγηση με αποτέλεσμα 3 στις 10 περιπτώσεις να μην γίνεται σωστή  διάγνωση.

Στην περίπτωση παρουσίας πολύποδα, πολλές φορές με την απόξεση ο πολύποδας δεν αφαιρείται από την ρίζα του με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να παραμένουν και η ασθενής να πρέπει να επαναλάβει την επέμβαση.

Πόσο θα είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος μιας υστεροσκοπικής επέμβασης είναι μικρό και εξαρτάται από το ταμείο που έχετε και το ασφαλιστήριό σας.

Τι πρέπει να κάνω για να αποφασίσω;

Μιλήστε με τον ειδικό ενδοσκοπικό χειρουργό γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Θα πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό και να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένδειξη για το χειρουργείο.

Αν σας έχουν αποθαρρύνει για την υστεροσκοπική μέθοδο και δεν έχετε αρκετές πληροφορίες τόσο για την ένδειξη της επέμβασης, όσο και για το πρόγραμμα της θεραπείας σας, τότε πιθανόν να βρίσκεστε στο λάθος μέρος.

Οι υστεροσκοπικές επεμβάσεις είναι από τις ασφαλέστερες, αλλά κάθε ιατρική πράξη είναι ασφαλής, μόνο όταν εκτελείται από ειδικό.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης είναι ειδικός ενδοσκοπικός χειρουργός με πιστοποιήσεις στην Υστεροσκοπική και Ανώτατη Λαπαροσκοπική Χειρουργική από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Διετέλεσε μέλος της Λαπαροσκοπικής εκπαιδευτικής μονάδας MATTU του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Γυναικολογία | Αρχική