fb
Τοκετός Dr. Μαρινάκης

Ποιος είναι ο Σωστός Χρόνος για τη Γέννα

Προγραμματισμός τοκετού
Φωτ. - Προγραμματισμός τοκετού

Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος;

Ο ιδανικός χρόνος για τον προγραμματισμό της γέννησης του μωρού σας είναι μετά την συμπλήρωση των 39 εβδομάδων κύησης.

Βέβαια εάν υπάρχουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη σας ή την υγεία του μωρού σας, μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε το μωρό σας πιο νωρίς. Σε αντίθετη περίπτωση, το ιδανικό είναι να περιμένετε τουλάχιστον μέχρι τις 39 εβδομάδες.

Σε γενικές γραμμές, τα βρέφη μετά τις τριάντα επτά εβδομάδες θεωρούνταν "τελειόμηνα" αν και μια πλήρη εγκυμοσύνη τεχνικά διαρκεί 40 εβδομάδες. Όμως όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών δεν υποστηρίζουν το ίδιο.

Τα νέα δεδομένα συνιστούν ότι για να διακοπεί η κύηση προ των 39 εβδομάδων θα πρέπει να υπάρχει μια καλή ιατρική αιτία.

Και αυτό γιατί αυτές οι έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά που γεννιούνται στις 37 εβδομάδες έχουν διπλάσιο κίνδυνο βρεφικού θανάτου, από αυτά που γεννιούνται στις 40 εβδομάδες. Και ενώ η βρεφική θνησιμότητα αφορά ευτυχώς ένα πολύ μικρό αριθμό μωρών (3.9 ανά 1.000 μωρά που γεννιούνται στις 37 εβδομάδες), υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός βρεφών που χρειάζονται νεογνική εντατική νοσηλεία, κάτι που δεν θα ήταν απαραίτητο εάν είχαν γεννηθεί μερικές εβδομάδες αργότερα.

Είναι γνωστό ότι τα μωρά που γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση και αργότερα στη ζωή τους, αλλά δεν είχε επισημανθεί τόσο έντονα στο παρελθόν ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει και για ένα ποσοστό (σαφώς πολύ μικρότερο) νεογνών που γεννιούνται μεταξύ των 37 με 39 εβδομάδων κύησης.

Σημαντικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες χρειάζονται τις πολύτιμες αυτές εβδομάδες (και μετά τις 37), για να αναπτυχθούν και κυρίως να ωριμάσουν. Τα παιδιά που γεννιούνται μετά τις 39 εβδομάδες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα όρασης και ακοής. Συνάμα αυτά τα βρέφη έχουν περισσότερο χρόνο για να αποκτήσουν βάρος μέσα στη μήτρα και συνάμα ανταποκρίνονται πολύ πιο εύκολα στον μητρικό θηλασμό.

Μπορούμε να αναλάβουμε την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας και να στηρίξουμε την επιθυμία σας για φυσιολογικό τοκετό.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο Dr. Μαρινάκης κατέχει διαπιστεύσεις ειδικού μαιευτήρα στη διαχείριση εγκυμοσύνης και τοκετού από το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και έχει 12-ετή εμπειρία από το Βρετανικό σύστημα υγείας που είναι προαγωγός του φυσιολογικού τοκετού.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Τοκετός | Αρχική