fb
Εγκυμοσύνη Dr. Μαρινάκης

Οι Πρώτες Μέρες με το Μωρό στο Σπίτι

Πρώτες μέρες στο σπίτι
Φωτ. - Πρώτες μέρες στο σπίτι

Η φροντίδα του ομφαλού.

 • Καθαρίστε τον ομφαλό με μια μπατονέτα (από αυτές που χρησιμοποιούμε για τα αυτιά) βρεγμένη με φυσιολογικό ορό ή οινόπνευμα.
 • Περάστε την μπατονέτα γύρω από το λώρο και μετά περάστε μια στεγνή μπατονέτα για να το στεγνώσετε. Ο ομφαλός πρέπει να παραμένει στεγνός, γι' αυτό μην τον καλύπτετε με την πάνα ή με γάζες.
 • Διπλώστε την πάνα προς τα κάτω για να τον αφήσετε ελεύθερο. Η αποκόλληση του λώρου γίνεται σταδιακά και στη φάση αυτή μπορεί να αφήσει ίχνη αίματος πάνω στην πάνα ή στα ρούχα.
 • Το ίδιο μπορεί να συμβεί και για 2 - 3 μέρες μετά την πτώση του λώρου.

Αν πάντως δείτε δύσοσμες εκκρίσεις ή ερύθημα στο δέρμα γύρω από τον ομφαλό, θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

Το μπάνιο.

Συνήθως πλένουμε το μωρό τοπικά με βρεγμένη πετσέτα μέχρι να πέσει ο λώρος. Μετά μπορούμε να το βάλουμε στη μπανιέρα.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα που θα πρέπει να γίνεται το μπάνιο. Τον πρώτο μήνα, ιδίως το χειμώνα, 3 φορές την εβδομάδα αρκούν. Αντιθέτως, το πρόσωπο, ο λαιμός, οι γλουτοί και τα γεννητικά όργανα θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά.

Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 22 °C (βαθμοί κελσίου), ενώ η θερμοκρασία του νερού 36 - 37 °C.

Για τα μαλλιά αρκούν 2 λουσίματα την εβδομάδα.

Όσον αφορά τα γεννητικά όργανα, στα κοριτσάκια καθαρίζουμε πάντα από μπρος προς τα πίσω. Στα αγοράκια δεν πειράζουμε την πόσθη ούτε την τραβάμε προς τα πίσω γιατί μπορεί να προκαλέσουμε τραυματισμό. Είναι απολύτως φυσιολογικό να δείχνει κλειστή στα νεογέννητα. Αφήστε τη φύση να κάνει το έργο της. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, στο 90 % των αγοριών θα έχει ανοίξει.

Τα νύχια.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας τα νύχια είναι συχνά κολλημένα στο δέρμα και γι' αυτό αποφύγετε να τα κόψετε. Μετά την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να τα κόψετε με ψαλίδι ή νυχοκόπτη.

Κάντε το μετά το μπάνιο (τα νύχια μαλακώνουν) ή όταν το μωρό κοιμάται. Δε χρειάζεται να κόψετε όλα τα νύχια με τη μία.

Η αλλαγή της πάνας.

Αλλάξτε συχνά την πάνα και χρησιμοποιήστε σε κάθε αλλαγή κάποια από τις ειδικές κρέμες για τη μηρογεννητική περιοχή. Θα αποφύγετε έτσι ερεθισμούς και ερύθημα.

Η ανάπτυξη του μωρού.

Το μωρό παίρνει περίπου:

 • 1 κιλό το μήνα από τη γέννηση ως και τον 3ο μήνα,
 • 500 γρ. το μήνα από τον 4ο ως τον 6ο μήνα,
 • 250 γρ. το μήνα από τον 7ο ως το 12ο μήνα.

Γενικά το μωρό διπλασιάζει το βάρος γέννησης μέχρι τον 4ο - 5ο μήνα και το τριπλασιάζει μέχρι το 12ο μήνα.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών υπάρχουν περίοδοι γρήγορης ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί με απότομη αύξηση της όρεξης του μωρού. Ζητάει να φάει πιο συχνά και δείχνει πεινασμένο.

Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται πιο συχνά:

 • μεταξύ της 4ης – 10ης μέρας,
 • μεταξύ της 4ης – 6ης εβδομάδας,
 • κοντά στον 3ο μήνα.

Οι περίοδοι απότομης ανάπτυξης κρατούν μερικές μέρες. Αν θηλάζετε, προσφέρετε το στήθος πιο συχνά. Αν όχι, προσφέρετε 15 - 30 ml περισσότερο γάλα ανά γεύμα.

Προετοιμασία του μπιμπερό.

 • Η αναλογία είναι, 1 κοφτή μεζούρα για κάθε 30 ml νερού.
 • Στο μπιμπερό βάζουμε πάντα πρώτα το νερό και μετά τη σκόνη.
 • Η ποσότητα του νερού θα πρέπει να είναι πάντα πολλαπλάσιο του 30 (30 ml νερό + 1 μεζούρα, 60 ml νερό + 2 μεζούρες κλπ).
 • Τα μπιμπερό αποστειρώνονται στον αποστειρωτή.
 • Το νερό βράζεται μία φορά την ημέρα και φυλάσσεται σε ένα θερμός. Δηλαδή δε χρειάζεται να βράζετε το νερό πριν από κάθε μπιμπερό.

Ούρα – κενώσεις.

Από την 5η ημέρα και μετά, το μωρό ουρεί τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα.

Όσον αφορά τις κενώσεις, τις 2 - 3 πρώτες μέρες είναι πηχτές και χρώματος πράσινου ή μαύρου (μηκώνιο). Στη συνέχεια το χρώμα και η υφή αλλάζουν και μπορεί να διαφέρουν αρκετά από ένα νεογνό σε άλλο. Κατά τη διάρκεια των 40 πρώτων ημερών, τα περισσότερα μωρά έχουν τουλάχιστον 3 - 4 κενώσεις τη μέρα, ενώ αν θηλάζουν μπορεί να έχουν μέχρι και 10 κενώσεις τη μέρα.

Θερμοκρασία – ντύσιμο.

Η θερμοκρασία του δωματίου το χειμώνα θα πρέπει να είναι περίπου 20 - 22 °C.

Αποφύγετε να ντύνετε το μωρό σας με πολλά ρούχα. Αν ο αυχένας του ιδρώνει τότε σημαίνει ότι ζεσταίνεται. Αγγίξτε τα χέρια και τα πόδια του για να καταλάβετε αν κρυώνει.

Ο ύπνος.

Το νεογνό κοιμάται 12 - 18 ώρες την ημέρα. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις τα νεογνά δεν "κοιμούνται τη νύχτα". Θεωρούμε ότι ένα βρέφος "κοιμάται τη νύχτα" όταν ο ύπνος είναι συνεχής για τουλάχιστον 6 ώρες στο διάστημα 11 το βράδυ έως 8 το πρωί. Για πολλά βρέφη αυτό συμβαίνει στον 3ο - 4o μήνα ενώ για μερικά μπορεί να συμβεί ακόμα και το 10o μήνα.

Μετά την πρώτη εβδομάδα, αν το μωρό κοιμάται δε χρειάζεται να το ξυπνήσουμε για τάισμα.

Σε περίπτωση που κοιμάται για διαστήματα μεγαλύτερα των 5 ωρών πάνω από μια φορά την ημέρα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Συχνά μικροπροβλήματα.

Το μωρό κλαίει.

Το μωρό μπορεί να κλαίει επειδή πεινάει, χρειάζεται άλλαγμα, είναι κουρασμένο, ζεσταίνεται ή απλά έχει ανάγκη την επαφή μαζί σας.

Οι κολικοί δεν εμφανίζονται πριν το τέλος της 2ης εβδομάδας και δε θα σας απασχολήσουν τις πρώτες μέρες.

Ρέψιμο.

Αν θηλάζετε, δοκιμάστε να το κάνετε να ρευτεί πριν του δώσετε το άλλο στήθος, καθώς και στο τέλος του θηλασμού.

Αν πίνει γάλα σε σκόνη τότε δοκιμάστε στη μέση του μπιμπερό και πάλι στο τέλος (εκτός αν πιει πολύ γρήγορα).

Δε χρειάζεται πάντως να επιμείνουμε πάνω από 5 - 10 λεπτά.

Λόξιγκας.

Είναι πολύ συχνός. Απλά περιμένουμε να περάσει. Αν είναι η ώρα να φάει τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Ρουθούνισμα.

Αν είναι έντονο και εμποδίζει το θηλασμό, καθαρίστε τη μύτη με φυσιολογικό ορό. Το φτάρνισμα που συχνά συνοδεύει το ρουθούνισμα δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Αναγωγές.

Συμβαίνουν συχνά είτε αμέσως μετά το γεύμα, είτε αρκετή ώρα αργότερα. Αν είναι συχνές, μπορείτε να ανασηκώσετε την κούνια στη μεριά του κεφαλιού. Αν παραμένουν, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Τρόμος κάτω γνάθου.

Το παρατηρούμε συχνά όταν το μωρό κλαίει και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Μικρά τινάγματα των άκρων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συμβαίνουν σε πολλά μωρά και είναι φυσιολογικά.

Διόγκωση στήθους.

Παρατηρείται σε αρκετά νεογνά ως αποτέλεσμα της επίδρασης των ορμονών της κύησης. Στα κοριτσάκια μπορεί να παραμείνει για μερικούς μήνες. Μην το πειράξετε.

Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις στα γεννητικά όργανα (κορίτσια).

Είναι επίσης ορμονικής αιτιολογίας και υποχωρούν πάντα μετά από μερικές μέρες.

Κρύσταλλοι ουρικού στα ούρα.

Εμφανίζονται σαν πορτοκαλί χρώση στην πάνα. Πολλοί γονείς εσφαλμένα νομίζουν ότι πρόκειται για αίμα. Δεν είναι επικίνδυνοι και υποχωρούν αυξάνοντας λίγο την ποσότητα του φαγητού.

Η μεταφορά στο αυτοκίνητο.

Η μεταφορά θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσα στα ειδικά καθίσματα για μωρά από 0 - 9 kg, ακόμα και κατά την έξοδο από το μαιευτήριο. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος (πορτ-μπεμπέ, αγκαλιά) βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια του μωρού.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο Dr. Μαρινάκης κατέχει διαπιστεύσεις ειδικού μαιευτήρα στη διαχείριση εγκυμοσύνης και τοκετού από το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και έχει 12-ετή εμπειρία από το Βρετανικό σύστημα υγείας που είναι προαγωγός του φυσιολογικού τοκετού.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Εγκυμοσύνη | Αρχική