fb
Λαπαροσκόπηση Dr. Μαρινάκης

Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Κύστεων Ωοθηκών

Λαπαροσκόπηση για κύστη ωοθήκης
Φωτ. - Λαπαροσκόπηση για κύστη ωοθήκης

Η λαπαροσκόπηση αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη χειρουργική μέθοδο όταν υπάρχει κύστη ωοθήκης.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Κατά την λαπαροσκόπηση γίνονται 3 με 4 πολύ μικρές τομές (του ενός εκατοστού στην κοιλιά). Από εκεί περνάνε τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και η κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Για να υπάρξει ικανοποιητικός χώρος για να γίνει η επέμβαση γίνεται εισαγωγή αέρα στην κοιλιακή χώρα. Η εικόνα από την κάμερα προβάλλεται σε μεγάλες οθόνες οπότε το χειρουργείο γίνεται με μεγάλη ευκρίνεια αφού παρέχει μεγέθυνσή της εικόνας. Τέλος, τα ράμματα στην κοιλιά μπαίνουν ενδοδερμικά (ένα σε κάθε τομή) και απορροφούνται από τον οργανισμό.

Τι είναι οι κύστες των ωοθηκών;

Οι ωοθήκες μπορούν να εμφανίσουν κυστικές μάζες που άλλοτε είναι καλοήθεις (όπως η δερμοειδής) και άλλοτε κακοήθεις. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος και αιματολογικός βιοχημικός έλεγχος βοηθά στη διάγνωση και στην κατηγοριοποίηση όσον αφορά το είδος της κύστης της ωοθήκης. Τις περισσότερες φορές μια κύστη ωοθήκης χρήζει αφαίρεσης της. Η τελική διάγνωση γίνεται με την ιστολογική ανάλυση της κύστης στο εργαστήριο.

Τι είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης;

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης είναι η χειρουργική αφαίρεση μιας κύστης από την ωοθήκη. Η επέμβαση της αφαίρεσης μιας κύστης ωοθήκης μπορεί να γίνει με μεγάλη τομή στην κοιλιά (ίδια με αυτή της καισαρικής) ή λαπαροσκοπικά.

Πρέπει πάντα να αφαιρούνται οι κύστες των ωοθηκών;

Πολλές φορές οι ωοθήκες μπορούν να έχουν κάποια κύστη η όποια εμφανίζεται λόγω ορμονικής δυσλειτουργίας κάποιου κύκλου. Αυτή την κύστη την ονομάζουμε και άρριχτο ωοθυλάκιο και μπορεί να προκαλέσει μια ανωμαλία στον κύκλο. Αυτή η κύστη δεν χρειάζεται αφαίρεση γιατί τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται χωρίς καμία παρέμβαση.

Από που βγαίνουν οι κύστες κατά την λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης;

Κατά την λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης η κύστη μπαίνει σε ένα ειδικό κατασκευασμένο σακουλάκι. Μέσα από αυτό το σακουλάκι γίνεται η εξαγωγή της και στέλνεται για ιστολογική ανάλυση.

 Λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης 7 εκ.

Έχω κύστη ωοθήκης, γιατί να προτιμήσω την λαπαροσκόπηση για την αφαίρεση της;

  • Το χειρουργείο γίνεται με μεγάλη ευκρίνεια και ακρίβεια.
  • Σύντομη νοσηλεία (μόνο μια διανυκτέρευση).
  • Ταχύτατη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα (εργασία, οικογενειακές υποχρεώσεις κλπ.).
  • Σημαντικά λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Τομές μικρότερες του ενός εκατοστού οπότε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Ασφαλής μέθοδος με πολύ μικρότερη συχνότητα μετεγχειρητικών λοιμώξεων.
  • Ταυτόχρονη λεπτομερής διερεύνηση της κοιλιακής χώρας και των οργάνων της (λόγω μεγέθυνσης και υψηλής ευκρίνειας της εικόνας).
  • Βελτιστοποίηση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Γιατί η αφαίρεση σε κύστη ωοθήκης πρέπει να γίνεται με λαπαροσκόπηση ιδιαίτερα αν υπάρχει αναπαραγωγικό ζήτημα;

Στις περιπτώσεις που συνοδεύονται με υπογονιμότητα μπορεί να γίνει ταυτόχρονη διερεύνηση βατότητας των σαλπίγγων, έλεγχος όγκου και μορφολογίας των ωοθηκών και κινητοποίησης τους. Αυτοί οι χειρισμοί συμβάλουν στην αύξηση της αναπαραγωγικής δυνατότητας τόσο με φυσική σύλληψη όσο και με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πόσο θα είναι το κόστος της επέμβασης για αφαίρεση σε κύστη ωοθήκης με λαπαροσκόπηση;

Το κόστος μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό της ανοιχτής μεθόδου. Εξαρτάται από το ταμείο που έχετε και το ασφαλιστήριο σας.

Τι πρέπει να κάνω για να αποφασίσω;

Μιλήστε με τον ειδικό ενδοσκοπικό χειρουργό γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Θα πρέπει να εξεταστείτε, από τον γιατρό και να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένδειξη για το χειρουργείο.

Αν σας αποθαρρύνουν για την λαπαροσκοπική μέθοδο και δεν έχετε αρκετές πληροφορίες τόσο για την ένδειξη της επέμβασης, όσο και για το πρόγραμμα της θεραπείας σας, τότε πιθανόν να βρίσκεται στο λάθος μέρος.

Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι από τις ασφαλέστερες με ταχύτατη ανάρρωση,  αλλά κάθε ιατρική πράξη είναι ασφαλής μόνο όταν εκτελείται από ειδικούς.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης είναι ειδικός ενδοσκοπικός χειρουργός με πιστοποιήσεις στην Υστεροσκοπική και Ανώτατη Λαπαροσκοπική Χειρουργική από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Διετέλεσε μέλος της Λαπαροσκοπικής εκπαιδευτικής μονάδας MATTU του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Λαπαροσκόπηση | Αρχική