fb
Λαπαροσκόπηση Dr. Μαρινάκης

Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Σαλπίγγων

Οφέλη λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης
Φωτ. - Οφέλη λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης

Τι είναι οι σάλπιγγες;

Οι σάλπιγγες είναι μικροί σωλήνες που συνδέουν τη μήτρα με τις ωοθήκες αμφίπλευρα.

Μέσα στις σάλπιγγες συναντούνται το σπερματοζωάριο και το ωάριο το οποίο γονιμοποιείται και σχηματίζεται το έμβρυο.

Με τη φυσιολογική λειτουργία των σαλπίγγων το έμβρυο μετακινείται στη μήτρα και εμφυτεύεται με αποτέλεσμα το ξεκίνημα μιας εγκυμοσύνης.

Σε ποιες περιπτώσεις η μία ή και οι δύο σάλπιγγες μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν χειρουργικά;

 

Εξωμήτριος κύηση σάλπιγγας.

Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο συμβαίνει στον αυλό μιας σάλπιγγας. Αν το έμβρυο δεν μετακινηθεί στη μήτρα, μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα στη σάλπιγγα. Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα εξέλιξης σε φυσιολογική εγκυμοσύνη. Συνήθως παρουσιάζονται συμπτώματα κοιλιακού άλγους και κολπικής αιμορραγίας. Τις περισσότερες φόρες η κύηση αποβάλλεται μέσα στη κοιλιακή χώρα χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί σημαντική αιμορραγία απειλητική για τη ζωή.

Πυοσάλπιγγα.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει λοίμωξη μέσα στη σάλπιγγα από κάποιο μικρόβιο. Η σάλπιγγα διογκώνεται και δημιουργείται ένα μεγάλο απόστημα μέσα στην κοιλιά, τα τοιχώματα του οποίου αποτελούνται από την ίδια τη σάλπιγγα.

Υδροσάλπιγγα.

Αν η σάλπιγγα δεν είναι βατή και έχει φράξει, τότε μπορεί να μαζέψει υγρό το οποίο εγκλωβίζεται μέσα στη σάλπιγγα. Μπορεί να συμβαίνει και στις 2 σάλπιγγες ή μόνο στη μια. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή το ωάριο με το σπερματοζωάριο (η σύλληψη δεν είναι δυνατή).

Ακόμη και αν η σύλληψη γίνει στην αμφίπλευρη σάλπιγγα (αν είναι υγιής) ή το έμβρυο τοποθετηθεί στη μήτρα με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Το υγρό της σάλπιγγας λειτουργεί τοξικά για το έμβρυο εμποδίζοντας την ανάπτυξη του.

Πως γίνεται η αφαίρεση τους;

Με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης.

Γιατί λαπαροσκόπηση; Ποιο το όφελος;

  • Σύντομη νοσηλεία (μόνο μια διανυκτέρευση).
  • Ταχύτατη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα (εργασία, οικογενειακές υποχρεώσεις κλπ.).
  • Σημαντικά λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Τομές μικρότερες του ενός εκατοστού οπότε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Ασφαλής μέθοδος με πολύ μικρότερη συχνότητα μετεγχειρητικών λοιμώξεων.
  • Ταυτόχρονη λεπτομερής διερεύνηση της κοιλιακής χώρας και των οργάνων της (λόγω μεγέθυνσης και υψηλής ευκρίνειας της εικόνας ).
  • Βελτιστοποίηση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Πόσο θα είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό της ανοιχτής μεθόδου. Εξαρτάται από το ταμείο που έχετε και το ασφαλιστήριό σας.

Τι πρέπει να κάνω για να αποφασίσω;

Μιλήστε με τον ειδικό ενδοσκοπικό χειρουργό γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Θα πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό και να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένδειξη για το χειρουργείο.

Αν σας αποθαρρύνουν για την λαπαροσκοπική μέθοδο και δεν έχετε αρκετές πληροφορίες τόσο για την ένδειξη της επέμβασης, όσο και για το πρόγραμμα της θεραπείας σας, τότε πιθανόν να βρίσκεται στο λάθος μέρος.

Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι από τις ασφαλέστερες αλλά κάθε ιατρική πράξη είναι ασφαλής μόνο όταν εκτελείται από ειδικούς.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης είναι ειδικός ενδοσκοπικός χειρουργός με πιστοποιήσεις στην Υστεροσκοπική και Ανώτατη Λαπαροσκοπική Χειρουργική από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Διετέλεσε μέλος της Λαπαροσκοπικής εκπαιδευτικής μονάδας MATTU του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Λαπαροσκόπηση | Αρχική