Οι κύστες ωοθηκών είναι σάκοι εντός της ωοθήκης, συνήθως γεμάτες με υγρό. Οι γυναίκες έχουν δύο ωοθήκες με μέγεθος και σχήμα ενός αμυγδάλου που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της μήτρας.
Στις ωοθήκες αναπτύσσονται, ωριμάζουν και απελευθερώνονται σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο τα ωάρια (αυγά) κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.
Πολλές γυναίκες εμφανίζουν κύστες ωοθηκών κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η διάγνωση των κύστεων γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα ή με μαγνητική τομογραφία κάτω κοιλίας.
Δεν υπάρχει ένα είδος κύστης ωοθήκης αλλά πολλά και διαφορετικά. Τις περισότερες φορές είναι καλοήθεις, δηλαδή δεν είναι καρκινικές.
Οι πιο συχνοί τύποι είναι οι παρακάτω:
Στις ωοθήκες αναπτύσσονται κάθε μήνα ωοθυλάκια. Μερικές φορές ένα κανονικό ωοθυλάκιο συνεχίζει να αυξάνεται και μετατρέπεται σε κύστη. Οι λειτουργικές κύστες είναι συνήθως καλοήθεις, σπάνια προκαλούν πόνο και συχνά εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα στους επόμενους εμμηνορυσιακούς κύκλους.
Αυτές οι κύστες μπορεί να περιέχουν ιστό όπως μαλλιά, δέρμα ή δόντια. Είναι σπάνια κακοήθεις, αλλά μπορούν να προκαλέσουν συστροφή της ωοθήκης.
Αυτές οι κύστες αναπτύσσονται από ωοθηκικό ιστό και μπορεί να είναι γεμάτες με υγρό ή με βλεννώδες υλικό. Μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια.
Αυτές οι κύστες αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της ενδομητρίωσης, μια κατάσταση κατά την οποία κύτταρα ενδομητρίου αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα. Συνήθως συνοδεύονται με συμπτώματα πόνου, ιδίως κατά την περίοδο και υπογονιμότητα.
Μια καλοήθης κύστη μπορεί με το πέρας του χρόνου να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να γίνει αυτό ή τις συνθήκες που βοηθούν αυτή την εξέλιξη.
Βέβαια αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών τότε θα πρέπει να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που μια κύστη ωοθήκης εμφανίζει εξαρχής ύποπτα χαρακτηριστικά για καρκίνο.
Η αφαίρεση των ωοθηκικών κύστεων γίνεται κυρίως με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης για την αφαίρεση κύστεων ωοθηκών.
Όταν η αντιμετώπιση μιας κύστης ειναι συντηρητική (απλή παρακολούθηση), θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί η πιθανότητα επιπλοκών, όπως:
Επικοινωνήστε με τον ειδικό ενδοσκοπικό χειρουργό γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Θα πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό για να βεβαιωθείτε για το είδος της κύστης.
Ο γιατρός θα σας δώσει σαφή απάντηση για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κύστη και για το αν υπάρχει ένδειξη για την αφαίρεσή της.
Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης είναι ειδικός ενδοσκοπικός χειρουργός με πιστοποιήσεις στην Υστεροσκοπική και Ανώτατη Λαπαροσκοπική Χειρουργική από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Διετέλεσε μέλος της Λαπαροσκοπικής εκπαιδευτικής μονάδας MATTU του Ηνωμένου Βασιλείου.