fb
Γυναικολογικές Λοιμώξεις Dr. Μαρινάκης

Υποτροπιάζουσες Κολπίτιδες

Γιατί παθαίνω συχνά κολπίτιδες;
Φωτ. - Γιατί παθαίνω συχνά κολπίτιδες;

Γιατί παρουσίασα κολπίτιδες;

Οι κολπίτιδες αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη σύγχρονη γυναίκα, αφού της περισσότερες φορές η αντιμετώπισή τους είναι προσωρινή με αποτέλεσμα τη συχνή επανεμφάνιση.

Μπορούν να είναι είτε λόγω βακτηριακής προέλευσης είτε λόγω μυκητισιακής λοίμωξης.

Τα κυρίως συμπτώματα είναι το αίσθημα καύσου, κνησμού και η παρουσία κολπικών εκκρίσεων, οι οποίες μπορούν να έχουν άσχημη οσμή (κυρίως αυτές της βακτηριακής αιτίας).

Γιατί παθαίνω συχνά κολπίτιδες;

Τα αίτια μιας κολπίτιδας δεν είναι πάντα μόνο η παρουσία ενός παθογόνου οργανισμού, ούτε είναι απαραίτητο η μετάδοση του οργανισμού αυτού να έχει γίνει κατά την σεξουαλική επαφή και μόνο.

Η παρουσία συχνών κολπίτιδων μπορεί να έχει ως αιτία, την:

  • διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Έλλειψη γαλακτικού οξέως στον κόλπο λόγω έλλειψης γαλακτοβακίλων. Οι γαλακτοβάκιλοι είναι μικροοργανισμοί που παράγουν γαλακτικό οξύ και αποτελούν τον πιο σημαντικό αριθμό των μικροοργανισμών της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου,
  • διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος,
  • παρουσία σακχαρώδους διαβήτη.

Γιατί έχω χαμηλή συγκέντρωση γαλακτοβακίλων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζω κολπίτιδες;

  • Λόγω λήψης αντιβίωσης.
  • Λόγω χαμηλής συγκέντρωσης οιστρογόνων.
  • Λόγω παρουσίας παθολογικών οργανισμών στον τράχηλο της μήτρας. Αυτοί προκαλούν εκκρίσεις που καταστρέφουν το φυσιολογικό pH του κόλπου.
  • Λόγω κακής διατροφής.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι συχνές κολπίτιδες;

Αυξάνουν την πιθανότητα πρόσληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδες, μυκόπλασμα, HIV και έρπη.

Μπορούν να γίνουν έμμεσα και άμεσα αιτία υπογονιμότητας.

Τι πρέπει να κάνω;

Αν το πρόβλημά σας διερευνάται με μια απλή κολπική καλλιέργεια ή στη χειρότερη των περιπτώσεων με θεραπεία, χωρίς να έχει γίνει ειδικός έλεγχος, τότε βρίσκεστε σε λάθος κατεύθυνση.

Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Οι υποτροπιάζουσες κολπίτιδες χρειάζονται ειδική διερεύνηση και στοχευμένη εξατομικευμένη θεραπεία.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης είναι ειδικός ενδοσκοπικός χειρουργός με πιστοποιήσεις στην Υστεροσκοπική και Ανώτατη Λαπαροσκοπική Χειρουργική από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Διετέλεσε μέλος της Λαπαροσκοπικής εκπαιδευτικής μονάδας MATTU του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Γυναικολογικές Λοιμώξεις | Αρχική