fb
Θηλασμός Dr. Μαρινάκης

Αντιμετώπιση Συχνών Προβλημάτων

Προβλήματα στο θηλασμό
Φωτ. - Προβλήματα στο θηλασμό

Το μωρό κοιμάται τις 48 πρώτες ώρες.

Κρατήστε το μωρό σε επαφή, σώμα με σώμα χωρίς ρούχα, μόνο με την πάνα (ακόμα και αν συνεχίζει να κοιμάται). Όταν παρατηρήσετε την ύπαρξη "σημείων πείνας", ξυπνήστε το και βάλτε το στο στήθος. Αν συνεχίζει να κοιμάται στο στήθος δώστε του ήπια ερεθίσματα στα χέρια, τις πατούσες και το κεφάλι του. Μη το πιέσετε να μείνει στο στήθος αν δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον ή αν κλαίει.

ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ. Μην ανησυχείτε, από την τρίτη ημέρα θα ξυπνάει πολύ πιο συχνά και θα δείχνει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το στήθος.

Το μωρό γκρινιάζει και δείχνει συνέχεια πεινασμένο κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών.

Ελέγξτε την τεχνική του θηλασμού. Κρατήστε το μωρό σώμα με σώμα ανάμεσα στο στήθος σας, πριν το βάλετε στο μαστό.

Αφήστε το να θηλάσει για πολύ ώρα, αν θέλει, με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε πόνο ή ραγάδες. Για να ηρεμήσει μπορεί να πιπιλίσει τη γροθιά του ή ακόμα και το δάκτυλό σας (το προτιμούμε σε σχέση με την πιπίλα).

Ενώ όλα πήγαιναν μια χαρά, το μωρό δείχνει να μη χορταίνει.

Έχει παρατηρηθεί ότι η όρεξη του μωρού μπορεί να αυξηθεί απότομα σε ορισμένες χρονικές περιόδους:

  • μεταξύ της 4ης και της 8ης μέρας,
  • γύρω στις 4-6 εβδομάδες,
  • γύρω στον 3ο μήνα.

Μην ανησυχείτε. Απλά βάλτε το μωρό στο στήθος σας πιο συχνά. Η κατάσταση αυτή συνήθως δε διαρκεί περισσότερο από 2-7 μέρες.

Πόνος και ραγάδες στη θηλή.

Ελέγξτε τον τρόπο που βάζετε το μωρό στο στήθος. Η λανθασμένη τεχνική θηλασμού είναι η πιο συχνή αιτία πόνου και ραγάδων.

Για να θεραπευθούν οι ραγάδες, αφήστε τη θηλή εκτεθειμένη στον αέρα. Μετά το θηλασμό βάλτε μερικές σταγόνες γάλατος. Μη βάζετε οποιαδήποτε κρέμα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Πέτρωμα.

Εμφανίζεται συχνά την 3-4η μέρα ως πρήξιμο στο στήθος. Καμία φορά είναι τόσο έντονο που το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει.

Τι να κάνω;

Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να βγάλετε λίγο γάλα από το μαστό έτσι ώστε να μαλακώσει η θηλή και να μπορέσει έτσι το μωρό να θηλάσει.

Πως θα το πετύχω;

Πιέστε το στήθος και τη θηλή για να βγάλετε το γάλα κάνοντας ένα ζεστό ντους ή σκύβοντας και βάζοντας το στήθος σας σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό.

Σε πολύ έντονο πέτρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αντλία.

Πως θα προλάβω το έντονο πέτρωμα;

Για να προλάβετε το έντονο πέτρωμα βάλτε συχνά το μωρό στο στήθος (είναι η καλύτερη αντλία). Μεταξύ των θηλασμών βάλτε κρύες κομπρέσες πάνω στη θηλή. Αν ο πόνος είναι έντονος μπορείτε να πάρετε Depon.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο Dr. Μαρινάκης κατέχει διαπιστεύσεις ειδικού μαιευτήρα στη διαχείριση εγκυμοσύνης και τοκετού από το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και έχει 12-ετή εμπειρία από το Βρετανικό σύστημα υγείας που είναι προαγωγός του φυσιολογικού τοκετού.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Θηλασμός | Αρχική