fb
Εξωσωματική Dr. Μαρινάκης

Η επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση IVF μετά τα 40!

IVF μετά τα 40
Φωτ. - IVF μετά τα 40

Γιατί η εξωσωματική γονιμοποίηση IVF μετά τα 40 παρουσιάζει δυσκολίες;

Το κύριο αίτιο της δυσκολίας που παρουσιάζουν οι γυναίκες μετά τα 40 για να τεκνοποιήσουν έγκειται κυρίως στην ωοθηκική λειτουργία. Ο αριθμός των ωοθυλακίων μετά την ηλικία των 40 έχει λιγοστέψει και τα ωοθυλάκια σε μεγάλο βαθμό δεν παρουσιάζουν καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

 

 Ο σκοπός είναι να εκμεταλλευτούμε ότι καλύτερο αναπαραγωγικά μπορούν να δώσουν οι γυναίκες σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, αλλά και να αποκλειστούν κι άλλοι σημαντικοί παράγοντες υπογονιμότητας γιατί πάντα δεν φταίει ο ΄συνήθης ύποπτος΄ (ηλικία της γυναίκας)

 

H μέθοδος του Dr Μαρινάκη που οδηγεί στην επιτυχία την εξωσωματική γονιμοποίηση IVF μετά τα 40 στηρίζεται σε τρία στάδια.

1. Ενδυνάμωση της ήδη υπάρχουσας ωοθηκικής λειτουργίας.

Οι γυναίκες ανάλογα με τα ορμονολογικά αποτελέσματα ακολουθούν ένα πρόγραμμα  ωοθηκικής ενίσχυσης με εξατομικευμένο πρόγραμμα βιταμινών ή επιπρόσθετα και ένα πρόγραμμα ωοθηκικής αναζωογόνησης με έκχυση αυτόλογου PRP στις ωοθήκες

2. Παράλληλα οι παράγοντες υπογονιμότητας πέρα από τον ηλικιακό παράγοντα της γυναίκας πρέπει να έχουν διερευνηθεί λεπτομερώς και στοχευμένα ανά περιστατικό.

Πρωταρχικό ρόλο παίζει ο ανδρικός παράγοντας.

Ο έλεγχος των ανδρών δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε ένα απλό σπερμοδιάγραμμα. Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κάποιος αρνητικός παράγοντας στο σπέρμα που θα μπορούσε να βελτιωθεί όπως:

  • Λοιμώξεις. Η παρουσία μικροβίων στο σπέρμα μπορεί να αποβεί αρνητική για την έκβαση της προσπάθειας.
  • Οξειδωτικό στρες. Η παρουσία υψηλής συγκέντρωσης ελεύθερων ριζών  στο σπέρμα (αυξημένο οξειδωτικό στρες) λειτουργεί αρνητικά. Aν αναλογιστούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί (με τη  χρήση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων) τότε καταλαβαίνουμε πόσο λάθος είναι αν δεν έχει διερευνηθεί.
  • Κατακερματισμός σπέρματος. To 15 % των αντρών με  φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα αν κάνουν έλεγχο για κατακερματισμό σπέρματος θα βρεθούν σοβαρές ανωμαλίες στο DNA του σπέρματος. Αυτός είναι ένας σοβαρός παράγοντας υπογονιμότητας είτε μιλάμε για φυσική σύλληψη είτε για εξωσωματική γονιμοποίηση. 

Ο παράγοντας ενδομήτριο.

Το ενδομήτριο είναι ο χώρος που θα εμφυτευτεί το έμβρυο. Το ενδομήτριο μαζί με την ποιότητα του εμβρύου έχουν τον κυρίαρχο λόγο και την επιτυχία της διαδικασίας. Όμως οι παθολογίες του ενδομητρίου δεν είναι όλες αναγνωρίσιμες υπερηχογραφικά με κίνδυνο η εναπόθεση των εμβρύων να γίνει σε ένα εχθρικό γι’ αυτά περιβάλλον με επακόλουθο την αποτυχία. Ο πιο επαρκής τρόπος διερεύνησης παθολογιών του ενδομητρίου μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης. Η διάγνωση χρόνιας λοίμωξης του ενδομητρίου μπορεί να γίνει μόνο με την υστεροσκόπηση με παράλληλη λήψη δείγματος. Επίσης η υστεροσκόπηση αποτελεί το μοναδικό διαγνωστικό εργαλείο και τη διάγνωση συμφύσεων του ενδομητρίου καθώς και τη θεραπεία τους. Η υστεροσκόπηση πριν την εξωσωματική ανεβάζει το ποσοστό των θετικών τεστ εγκυμοσύνης.

3. Τελικό στάδιο είναι αυτό της επιλογής του προγράμματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το πρόγραμμα είναι τελείως εξατομικευμένο ανάλογα την περίπτωση.Σε γενικές γραμμές τα προγράμματα που επιλέγουμε είναι αυτό της Ήπιας Διέγερσης και του Τροποποιημένου Φυσικού Κύκλου χωρίς να αποκλείονται άλλα πρωτόκολλα διέγερσης ανάλογα το περιστατικό.

Να μην ξεχνάμε την συμβολή του προεφυτευτικού ελέγχου. 

Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος  είναι μια τεχνική με την οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε τα έμβρυα για τυχόν γενετικές ανωμαλίες. Με τον τρόπο αυτό, επιλέγονται τα περισσότερο βιώσιμα (καλύτερης ποιότητας) έμβρυα για μεταφορά στην μήτρα.

Τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Μάθετε από τον ειδικό για τους τρόπους βελτιστοποίησης της αναπαραγωγικής ικανότητας. Η αναπαραγωγή σε αυξημένη ηλικία δεν αποτελεί πια ένα στοίχημα αλλά μια κατάκτηση βάσει των εξελίξεων στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και στην προσωπική και εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα υψηλού επιπέδου.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης διετέλεσε Λέκτορας στο ερευνητικό πρόγραμμα 'OVARIAN AGEING AND FERTILITY' του IMPERIAL COLLEGE, LONDON και κατέχει διεθνούς βαρύτητας επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Εξωσωματική | Αρχική