fb
Εγκυμοσύνη Dr. Μαρινάκης

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Τροφή για την έγκυο
Φωτ. - Τροφή για την έγκυο

Η διατροφή επηρεάζει
την υγεία του εμβρύου.

Ο τρόπος με τον οποίο τρέφεστε πριν και σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζει την υγεία του νεογνού αλλά και του παιδιού αργότερα.

  • Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να κάνετε δίαιτα, αλλά να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Προσπαθείτε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, περίπου έξι στην διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι καούρες, οι ναυτίες και η δυσπεψία. Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι διατηρείται σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, μειώνονται οι πονοκέφαλοι και οι μεταπτώσεις στην διάθεση και αυξάνεται η ενέργεια.

Οδηγίες για σωστή διατροφή.

  • Μασάτε καλά την τροφή σας, έτσι διευκολύνεται η πέψη. Γι' αυτό πρέπει να δίνετε στο γεύμα σας, από μισή έως τρία τέταρτα της ώρας.
  • Τρώτε τρόφιμα βιολογικών καλλιεργειών, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποφύγετε όσο μπορείτε τα κατεψυγμένα και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
  • Πλύνετε καλά τις πράσινες σαλάτες και μην τρώτε ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα για αποφυγή τοξοπλάσμωσης.
  • Αποφύγετε τα οστρακοειδή, γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηριάσεων και τα μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα, για αποφυγή λιστέριας.
  • Γενικά, προτιμάτε τρόφιμα με λιγότερη επεξεργασία όπως ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι με τη φλούδα του και ζάχαρη που δεν έχει αφαιρεθεί η μελάσα.
  • Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να έχει η διατροφή της εγκύου είναι το φυλλικό οξύ (δομικό στοιχείο του DNA), ο σίδηρος, το ασβέστιο, οι βιταμίνες C και Ε. Αποφύγετε όσο το δυνατόν το κόκκινο κρέας και προτιμάτε άσπρο όπως ψάρι (σκουμπρί, σαρδέλα), που περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Καφέ ή ποτό επιτρέπεται να πιω;

Η καφεΐνη εκτός από τον καφέ περιέχεται στο τσάι, στη σοκολάτα, στα αναψυκτικά, στο παγωτό μόκα και στα ενεργειακά ποτά. Η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να περιοριστεί περίπου έως 200mg ημερησίως. Η καφεΐνη περνάει τον πλακούντα και οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Όσον αφορά στην κατανάλωση ποτού, καλό θα ήταν να αποφεύγεται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο που λαμβάνει χώρα η οργανογένεση.

Αν δεν τρώω κρέας;

Αν είστε χορτοφάγος απλά θα πρέπει να καλύψετε τις ανάγκες των πρωτεϊνών μέσα από τα λαχανικά ή τους ξηρούς καρπούς ή τα όσπρια. Δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής, εκτός αν αποφεύγεται οτιδήποτε ζωϊκό οπότε καλό θα ήταν να λαμβάνεται συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;

Το θέμα που απασχολεί τις περισσότερες νέες μαμάδες είναι ο αριθμός των κιλών που επιτρέπεται να πάρουν στην εγκυμοσύνη τους. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακριβής αριθμός. Κάθε μία από εσάς είναι διαφορετικός οργανισμός, με διαφορετικές ανάγκες.

Η πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη πρέπει να εκτιμάται σύμφωνα με το πόσα κιλά ξεκινήσατε πριν μείνετε έγκυος. Δεν πρέπει να υπάρχει η λογική ότι "τρώω για δύο".

Το σημαντικότερο είναι η πρόσληψη βάρους να είναι προοδευτική, ώστε η παροχή θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο να είναι σταθερή, αλλά και το σώμα σας να προσαρμόζεται καλύτερα με τις νέες συνθήκες βάρους.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο Dr. Μαρινάκης κατέχει διαπιστεύσεις ειδικού μαιευτήρα στη διαχείριση εγκυμοσύνης και τοκετού από το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και έχει 12-ετή εμπειρία από το Βρετανικό σύστημα υγείας που είναι προαγωγός του φυσιολογικού τοκετού.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Εγκυμοσύνη | Αρχική