fb
Αναπαραγωγή Dr. Μαρινάκης

Γονιμότητα μετά τα 40

Αναπαραγωγή & χρόνος
Φωτ. - Αναπαραγωγή & χρόνος

Γονιμότητα και χρόνος.

Μελέτες σε πληθυσμούς οι οποίοι δεν κάνουν χρήση αντισύλληψης έδειξαν ότι η γονιμότητα μιας γυναίκας (βιολογική ικανότητα να συλλάβει και να φέρει μια εγκυμοσύνη εις πέρας) μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Επίσης, με την αύξηση της ηλικίας της μητέρας παρατηρήθηκε και αύξηση των αποβολών (πρώιμη απώλεια του εμβρύου). 

Η πιο κοινή αιτία της αύξησης της υπογονιμότητας με την αύξηση της ηλικίας είναι το μειωμένο αποθεματικό των ωοθηκών σε ωάρια αλλά και η κακή ποιότητα των ωαρίων αυτών.

 Η ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν καλής ποιότητας ωάρια μειώνεται με την ηλικία και σχεδόν όλες οι γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών έχουν χάσει αρκετό αποθεματικό των ωοθηκών τους.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα μετά την ηλικία των 40;

  • Άμεσος έλεγχος ωοθηκικής επάρκειας με υπέρηχο και ορμονολογικές εξετάσεις.
  • Ενδελεχής προγεννητικός έλεγχος 
  • Έλεγχος άλλων παραγόντων υπογονιμότητας.
    • Λειτουργία σαλπίγγων 
    • Ανάλυση σπέρματος του συντρόφου
    • Μεταβολικοί παράγοντες

Αν η φυσιολογική σύλληψη είναι πιθανή θα πρέπει να γίνει ένα ρεαλιστικό πλάνο σε επιτρεπτά πλαίσια χρόνου με έλεγχο ωορρηξίας σε κάθε κύκλο.

Επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος δεν θα πρέπει οι προσπάθειες να γίνονται χωρίς προηγηθέντα έλεγχο, παρακολούθηση και ενίσχυση της ωοθηκικής λειτουργίας.

Φανταστείτε μια γυναίκα στην ηλικία των 40 ετών με καλή ωοθηκική επάρκεια να προσπαθεί για φυσιολογική σύλληψη για 2 χρόνια χωρίς να γνωρίζει για παράδειγμα ότι οι σάλπιγγες δεν είναι λειτουργικές ή ότι το σπέρμα του συντρόφου δεν έχει τις προδιαγραφές για εύκολη φυσιολογική σύλληψη. 

Σε αυτά τα δύο χρόνια πιθανώς να έχει χάσει κάποια καλά ωάρια τα οποία να μην υπάρξουν ξανά σε μεγαλύτερη ηλικία .

Για το λόγο αυτό ο έλεγχος γονιμότητας πρέπει να γίνεται άμεσα και να σχεδιάζεται ένα  εξατομικευμένο αποτελεσματικό πλάνο το γρηγορότερο δυνατό.

Όπου θα χρειαστεί θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα πρέπει να :

  • Αναγνωρίσετε τον επείγοντα χαρακτήρα της θεραπείας. 
  • Χρειάζεται ταχεία διάγνωση και ένα δομημένο σχέδιο θεραπείας.
  • Όχι σε ατελείωτες δοκιμές με συμβατικά σχήματα.
  • Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα εγκυμοσύνης.
  • Στις γυναίκες με προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να εφαρμόζονται κλινικά πρωτόκολλα που παρέχουν εξατομικευμένη θεραπεία.

Ενίσχυση ωοθηκικής λειτουργίας.

Η ωοθηκική λειτουργία μπορεί να ενισχυθεί με ένα πρόγραμμα ωοθηκικής ενίσχυσης. Αυτό συνίσταται σε ένα σχήμα βιταμινών και φυσικών συμπληρωμάτων που μπορούν να αναζωογονήσουν τα ήδη υπάρχοντα ωοθυλάκια.

Μπορούν να δημιουργηθούν νέα ωάρια σε 'γερασμένες' ωοθήκες ;

Διαβάστε τα νέα δεδομένα για την αναζωογόνηση των ωοθηκών με μεσοθεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) ενάντια στο γήρας των ωοθηκών.

Διερεύνηση και διόρθωση άλλων παραγόντων υπογονιμότητας.

Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά στα οποία είχε ενισχυθεί η εντύπωση πως η μοναδική αιτία υπογονιμότητας ήταν ο ηλικιακός παράγοντας ενώ αυτό δε συνέβαινε.

Με τη διόρθωση των πραγματικών παραγόντων στις περιπτώσεις αυτές πετύχαμε εγκυμοσύνη.

Μπορεί η εξωσωματική γονιμοποίηση να βοηθήσει στην επίτευξη εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 40;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει μόνο και εφόσον εφαρμόζεται με εξατομικευμένο τρόπο και με σωστή προετοιμασία.

Διαβάστε για την Επιτυχία στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μετά τα 40!

Τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη.

Οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν λίγο χρόνο για πειραματισμό, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να σπαταλούν το χρόνο τους με θεραπείες που δεν είναι στοχευμένες και εξατομικευμένες.

 

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης διετέλεσε Λέκτορας στο ερευνητικό πρόγραμμα 'OVARIAN AGEING AND FERTILITY' του IMPERIAL COLLEGE, LONDON και κατέχει διεθνούς βαρύτητας επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Αναπαραγωγή | Αρχική