fb
Υστεροσκόπηση Dr. Μαρινάκης

Υστεροσκόπηση & Αιμορραγία στην Εμμηνόπαυση

Αιμορραγία στην Εμμηνόπαυση
Φωτ. - Αιμορραγία στην Εμμηνόπαυση

Τι είναι
η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία;

Είναι η κολπική αιμορραγία που εμφανίζεται όταν μια γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση (δηλαδή στο διάστημα μετά από 12 μήνες από την τελευταία της περίοδο).

Τι μπορεί να σημαίνει;

Στο 90% των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί μπορεί να οφείλεται σε ατροφία του ενδομητρίου ή σε ορμονική διαταραχή που κάνει το ενδομήτριο παραγωγικό χωρίς την ύπαρξη όμως κακοήθειας ή ακόμη και σε παθολογία του κόλπου.

Στο 10% των περιπτώσεων όμως οφείλεται σε αρχόμενο καρκίνο του ενδομητρίου.

Τι πρέπει να κάνω;

Γυναικολογική εξέταση και κολπικό υπερηχογράφημα.

Μπορεί μια εξέταση να είναι αρκετή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει υστεροσκοπικός έλεγχος και βιοψία του ενδομητρίου και αυτό γιατί είτε εμφανίζεται υπερηχογραφικά μια ύποπτη πάχυνση στο εσωτερικό στρώμα της μήτρας (ενδομήτριο), είτε γιατί η αιμορραγία είναι σημαντική, είτε γιατί υπάρχουν παράγοντες υψηλού ρίσκου για παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου.

Γιατί υστεροσκόπηση και όχι απόξεση του ενδομητρίου;

Η απόξεση του ενδομητρίου είναι διαγνωστική όσον αφορά τον καρκίνο του ενδομητρίου στο 70% των περιπτώσεων και αυτό γιατί οι παθολογικές εστίες μέσα στην κοιλότητα της μήτρας δεν γίνονται ορατές, οπότε η βιοψίες δεν είναι στοχευμένες. Δηλαδή 3 στις 10 περιπτώσεις η απόξεση του ενδομητρίου δεν θα κάνει σωστή διάγνωση.

Πόσο θα είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος μιας υστεροσκοπικής επέμβασης είναι μικρό και εξαρτάται από το ταμείο που έχετε και το ασφαλιστήριό σας.

Τι πρέπει να κάνω για να αποφασίσω;

Μιλήστε με τον ειδικό ενδοσκοπικό χειρουργό γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Θα πρέπει να εξεταστείτε, από τον γιατρό και να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένδειξη για το χειρουργείο.

Αν σας έχουν αποθαρρύνει για την υστεροσκοπική μέθοδο και δεν έχετε αρκετές πληροφορίες τόσο για την ένδειξη της επέμβασης, όσο και για το πρόγραμμα της θεραπείας σας, τότε πιθανόν να βρίσκεται στο λάθος μέρος.

Οι υστεροσκοπικές επεμβάσεις είναι από τις ασφαλέστερες αλλά κάθε ιατρική πράξη είναι ασφαλής μόνο όταν εκτελείται από ειδικό.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης είναι ειδικός ενδοσκοπικός χειρουργός με πιστοποιήσεις στην Υστεροσκοπική και Ανώτατη Λαπαροσκοπική Χειρουργική από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Διετέλεσε μέλος της Λαπαροσκοπικής εκπαιδευτικής μονάδας MATTU του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Υστεροσκόπηση | Αρχική