fb
Εγκυμοσύνη Dr. Μαρινάκης

Εμβολιασμός Κατά της Γρίπης στην Εγκυμοσύνη

Γρίπη στην εγκυμοσύνη
Φωτ. - Γρίπη στην εγκυμοσύνη

Τι κινδύνους κρύβει
η γρίπη στην εγκυμοσύνη;

Όλες οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν από γρίπη (εποχιακή και γρίπη των χοίρων). Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο ασθενές.

Το 2009 η ιατρική κοινότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτό το σοβαρό πρόβλημα όταν εμφανίστηκε η γρίπη των χοίρων (H1N1) η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες που νόσησαν από την γρίπη των χοίρων (H1N1) εμφάνισαν συμπτώματα ίδια με αυτά της εποχιακής γρίπης, ένας σημαντικός αριθμός εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, αναπνευστική δυσχέρεια και αφυδάτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιπλοκές αυτές αποτέλεσαν αίτια αποβολής του εμβρύου ή πρόωρου τοκετού.

Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι κάποια από αυτά τα περιστατικά δεν προκλήθηκαν από την γρίπη των χοίρων (H1N1) αλλά από την κοινή εποχιακή γρίπη (influenza).

Αυτές οι επιπλοκές είναι πιο συχνές στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σήμερα τόσο η εποχιακή γρίπη (influenza) όσο και η γρίπη των χοίρων (H1N1) αποτελούν έναν υπαρκτό και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία  των εγκύων.

Εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη.

Η πιο αποτελεσματική προφύλαξη ενάντια στη γρίπη, παρέχεται με τον εμβολιασμό. Η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης έχει αποδειχθεί ασφαλής σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Τα εμβόλιο (για το 2016) περιέχει τον πανδημικό H1N1 τύπο (γρίπη των χοίρων) και τους 2 τύπους εποχιακής γρίπης (influenza), που πιστεύεται να επικρατήσουν τον χειμώνα.

Το εμβόλιο παρέχει προστασία, δύο εβδομάδες μετά από την χορήγησή του και έχει δράση για 12 μήνες. Επίσης το εμβόλιο της γρίπης παρέχει προστασία και στο νεογνό για τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής του, μέσω των μητρικών αντισωμάτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού ο εμβολιασμός των νεογνών δεν επιτρέπεται πριν τους πρώτους 6 μήνες.

Συμπτώματα της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης κατά την εγκυμοσύνη είναι ως επί το πλείστον πυρετός υψηλότερος από 38 και δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Κόπωση.
  • Μυϊκοί πόνοι.
  • Πονοκέφαλος.
  • Ρινική καταρροή.
  • Πονόλαιμος.
  • Βήχας.
  • Διάρροια ή εμετός.

Ειδικές προφυλάξεις.

  • Αποφυγή χώρων με συνωστισμό (μετρό, λεωφορεία κ.α.).
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών.
  • Εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού μαιευτικού προσωπικού.
  • Ενημέρωση του γιατρού με τα πρώτα συμπτώματα γρίπης.

Μπορούμε να αναλάβουμε την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας και να στηρίξουμε την επιθυμία σας για φυσιολογικό τοκετό.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Ο Dr. Μαρινάκης κατέχει διαπιστεύσεις ειδικού μαιευτήρα στη διαχείριση εγκυμοσύνης και τοκετού από το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και έχει 12-ετή εμπειρία από το Βρετανικό σύστημα υγείας που είναι προαγωγός του φυσιολογικού τοκετού.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Εγκυμοσύνη | Αρχική