fb
Επίκαιρα Άρθρα Dr. Μαρινάκης

Εγκυμοσύνη και Covid 19

Γιατί οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη πρέπει να ανήκουν στην ευπαθή ομάδα για λοίμωξη με Covid 19.

 

Τι γνωρίζουμε  μέχρι τώρα για τον Covid 19 στην εγκυμοσύνη;

Απo τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα όλα συγκλίνουν ότι οι εγκυμονούσες δεν εμφανίζουν σοβαρότερη λοίμωξη από το γενικότερο πληθυσμό. Θα πρέπει να λάβουμε βέβαια υπόψη μας ότι αναφερόμαστε σε υγιείς γυναίκες και δε συνυπάρχουν άλλοι λόγοι  όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικά νοσήματα και αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τι γνωρίζουμε από το παρελθόν για το ανοσοποιητικό σύστημα γυναικών σε εγκυμοσύνη και για τις ιογενείς λοιμώξεις του ανανευστικού;

Το ανοσοποιητικό σύστημα στην εγκυμοσύνη βρίσκεται σε φυσική ήπια αναστολή.

Ιοί που μας είχαν απασχολήσει στο παρελθόν όπως της γρίπης των χοίρων H1N1 είχαν πλήξει σοβαρά τις εγκυμονούσες. Εποχιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η εποχική γρίπη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στις εγκυμονούσες. Γι΄ αυτό το λόγο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό για τη  γρίπη στις εγκυμονούσες. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συμπεριλαμβάνει και το στέλεχος της γρίπης των χοίρων.

Ποιά είναι η οδηγία απο το CDC (Centers for Disease Control & Infection) και το RCOG (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists) για τον Covid 19 στην εγκυμοσύνη;

Για τους παραπάνω λόγους και παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχουμε ολοκληρωμένα στοιχεία από την παρούσα πανδημία Covid 19 που να συνηγορούν σε σοβαρή ανησυχία για τον Covid 19 στην εγκυμοσύνη συστήνεται από τους παραπάνω οργανισμούς ότι οι εγκυμονούσες ανήκουν στην ευπαθή ομάδα.

Τι συμβουλεύουμε  τις εργαζόμενες εγκυμονούσες ;

Θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως πλύσιμο των χεριών. Το περιβάλλον εργασίας θα πρέπει να προσφέρει απομόνωση ή τηλεργασία. Οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να εργάζονται σε χώρους που έρχονται σε άμεση επαφή με άλλους ή να χρησιμοποιούν δημόσια μέσα μεταφοράς.

"οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη πρέπει να ανήκουν στην ευπαθή ομάδα για λοίμωξη με Covid 19 μέχρι αποδείξεως του εναντίου"

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα φάρμακα για τον Covid 19 είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ελπίδα για το φάρμακο κατά της ελεονοσίας και το αντι-ικο Redemsivir. Η χλωροκίνη έχει δοθεί σε εγκυμονούσες στο παρελθόν για προφύλαξη κατά της ελεονοσίας χωρίς επιπλοκές αλλά και σε περιπτώσεις ερυθηματώδη λύκου. Βέβαια δεν υπάρχει καμία επίσημη οδηγία γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στην τοξικότητα ενός φαρμάκου τόσο τη δοσολογία όσο και το χρόνο θεραπείας. Όσον αφορά  το Remdesevir στις τρέχουσες κλινικές έρευνες δεν έχουν συμπεριληφθεί γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Μπορώ να επισκέπτομαι τον  γιατρό ή το Μαιευτήριο ;

Η επίσκεψη στον γιατρό σας ή στο Μαιευτήριο μπορεί να γίνει κανονικά κατόπιν συνεννόησης και με τα προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης.

Μπορεί ο Covid 19 να μεταδοθεί στο έμβρυο και να το βλάψει;

Δεν έχει αναφερθεί διαπλακουντιακή μετάδοση κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Το τι θα μπορούσε να συμβεί στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα αφού μιλάμε για έναν καινούριο ιό που εμφανίστηκε μόλις το Δεκέμβριο του 2019.

Επιτρέπεται ο θηλασμός σε περίπτωση που η μητέρα είναι θετική στον ιό;

Mπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις. Συλλογή γάλακτος με θήλαστρο με σχολαστικούς κανόνες υγιεινής. Το γάλα θα πρέπει να δίνεται από βοηθό χωρίς να έρχεται η μητέρα σε επαφή με το νεογνό.

Πηγές;

1. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Section Pregnancy & Breastfeeding. CDC

2. COVID-19 infection and pregnancy. Version 4 (21 March 2020). RCOG

3. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04252664. Chinese Academy of Medical Sciences. Bin Cao, China-Japan Friendship Hospital

4. Parke A, West B. Hydroxychloroquine in pregnant patients with systemic lupus erythematosus. J Rheumatol. 1996;23(10):1715–1718.

5. Parke AL, Rothfield NF. Antimalarial drugs in pregnancy--the North American experience. Lupus. 1996;5 Suppl 1:S67–S69.

 

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Ρωτήστε το γιατρό.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Επίκαιρα Άρθρα | Αρχική
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19
Το ιατρείο μας και η μονάδα εξωσωματικής λειτουργoύν κανονικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τηρώντας πάντα αυξημένα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια όλων μας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε στο 2130290997.