Απo τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα όλα συγκλίνουν ότι οι εγκυμονούσες δεν εμφανίζουν σοβαρότερη λοίμωξη από το γενικότερο πληθυσμό. Θα πρέπει να λάβουμε βέβαια υπόψη μας ότι αναφερόμαστε σε υγιείς γυναίκες και δε συνυπάρχουν άλλοι λόγοι όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικά νοσήματα και αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα στην εγκυμοσύνη βρίσκεται σε φυσική ήπια αναστολή.
Ιοί που μας είχαν απασχολήσει στο παρελθόν όπως της γρίπης των χοίρων H1N1 είχαν πλήξει σοβαρά τις εγκυμονούσες. Εποχιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η εποχική γρίπη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στις εγκυμονούσες. Γι΄ αυτό το λόγο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό για τη γρίπη στις εγκυμονούσες. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συμπεριλαμβάνει και το στέλεχος της γρίπης των χοίρων.
Για τους παραπάνω λόγους και παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχουμε ολοκληρωμένα στοιχεία από την παρούσα πανδημία Covid 19 που να συνηγορούν σε σοβαρή ανησυχία για τον Covid 19 στην εγκυμοσύνη συστήνεται από τους παραπάνω οργανισμούς ότι οι εγκυμονούσες ανήκουν στην ευπαθή ομάδα.
Θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως πλύσιμο των χεριών. Το περιβάλλον εργασίας θα πρέπει να προσφέρει απομόνωση ή τηλεργασία. Οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να εργάζονται σε χώρους που έρχονται σε άμεση επαφή με άλλους ή να χρησιμοποιούν δημόσια μέσα μεταφοράς.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ελπίδα για το φάρμακο κατά της ελεονοσίας και το αντι-ικο Redemsivir. Η χλωροκίνη έχει δοθεί σε εγκυμονούσες στο παρελθόν για προφύλαξη κατά της ελεονοσίας χωρίς επιπλοκές αλλά και σε περιπτώσεις ερυθηματώδη λύκου. Βέβαια δεν υπάρχει καμία επίσημη οδηγία γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στην τοξικότητα ενός φαρμάκου τόσο τη δοσολογία όσο και το χρόνο θεραπείας. Όσον αφορά το Remdesevir στις τρέχουσες κλινικές έρευνες δεν έχουν συμπεριληφθεί γυναίκες σε εγκυμοσύνη.
Η επίσκεψη στον γιατρό σας ή στο Μαιευτήριο μπορεί να γίνει κανονικά κατόπιν συνεννόησης και με τα προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης.
Δεν έχει αναφερθεί διαπλακουντιακή μετάδοση κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Το τι θα μπορούσε να συμβεί στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα αφού μιλάμε για έναν καινούριο ιό που εμφανίστηκε μόλις το Δεκέμβριο του 2019.
Mπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις. Συλλογή γάλακτος με θήλαστρο με σχολαστικούς κανόνες υγιεινής. Το γάλα θα πρέπει να δίνεται από βοηθό χωρίς να έρχεται η μητέρα σε επαφή με το νεογνό.
Πηγές;
1. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Section Pregnancy & Breastfeeding. CDC
2. COVID-19 infection and pregnancy. Version 4 (21 March 2020). RCOG
3. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04252664. Chinese Academy of Medical Sciences. Bin Cao, China-Japan Friendship Hospital
4. Parke A, West B. Hydroxychloroquine in pregnant patients with systemic lupus erythematosus. J Rheumatol. 1996;23(10):1715–1718.
5. Parke AL, Rothfield NF. Antimalarial drugs in pregnancy--the North American experience. Lupus. 1996;5 Suppl 1:S67–S69.