Αναπαραγωγή Dr. Μαρινάκης

Βιταμίνη D: Η Bιταμίνη της Σύλληψης & της Εγκυμοσύνης

Έκθεση στον ήλιο
Φωτ. - Έκθεση στον ήλιο

Βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για το ρόλο της στην ανάπτυξη και στη διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού και μυοσκελετικού συστήματος.
Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει την επίδρασή της στη γονιμότητα αφού αυξάνει την πιθανότητα φυσικής σύλληψης στα υπογόνιμα ζευγάρια.

Γνωρίζατε οτι η βιταμίνη D στους άνδρες βοηθά στη σωστή σπερματογένεση, και στις γυναίκες στη ρύθμιση του κύκλου με αποτέλεσμα τη φυσική σύλληψη ;

Η βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η δράση της γίνεται ακόμα πιο σημαντική γιατί η ελλειψή της μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητα προβλήματα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν την πιθανότητα  εμφάνισης προεκλαμψίας, διαβήτη κυήσεως, πρόωρου τοκετού, τοκετού με καισαρική τομή και γέννησης νεογνών με χαμηλό βάρος.

Η πρόσληψη της βιταμίνης D.

Δυστυχώς το 40% του συνόλου του πληθυσμού δε λαμβάνει επαρκή επίπεδα  βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γιατί οι πηγές της βιταμίνης D στη διατροφή είναι λίγες. Οι κυριότερες πηγές είναι ο κρόκος αυγού, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως το τυρί, το γάλα, μερικά δημητριακά, η μαργαρίνη και ο σολομός.

H απορρόφηση της βιταμίνης D.

Συνάμα πολλοί παράγοντες εμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη βιταμίνη D. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την ελλιπή έκθεση στον ήλιο, τη χρήση αντιηλιακών με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, το σκουρόχρωμα δέρμα και την παχυσαρκία.

Η έκθεση στον ήλιο (τουλάχιστον 5-10 λεπτά, 2 με 3 φορές την εβδομάδα) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  οι ανάγκες σε βιταμίνη D αυξάνονται οπότε και τα συμπληρωμάτα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν αρκετά. Η χορήγηση της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής αλλά πάντα κατόπιν ιατρικής καθοδήγησης.

Η εγκυμονούσα πρέπει να βεβαιωθεί ότι παίρνει τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης D.

H δοσολογία για τη βιταμίνη D.

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι αυτή των 400 IU. Βέβαια οι εγκυμονούσες που ζουν σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια, οι παχύσαρκες και οι γυναίκες που έχουν σκουρόχρωμο δέρμα θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 1000 IU βιταμίνης D ημερεσίως. Ακόμη μεγαλύτερη πρέπει να είναι η δοσολογία σε εγκυμονούσες που έχουν διαγνωσθεί με έλλειψη βιταμίνης D.

Ο τρόπος με τον οποίο τρέφεστε πριν και σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την υγεία του νεογνού αλλά και του παιδιού αργότερα. Η σωστή διατροφή και η λήψη απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του νεογνού και σε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον οδηγό διατροφή στην εγκυμοσύνη και διατροφή της γονιμότητας.

Ο γιατρός Γεράσιμος Μαρινάκης περιμένει τις ερωτήσεις σας.

Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης διετέλεσε Λέκτορας στο ερευνητικό πρόγραμμα 'OVARIAN AGEING AND FERTILITY' του IMPERIAL COLLEGE, LONDON και κατέχει διεθνούς βαρύτητας επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Για οποιαδήποτε ερώτηση / πληροφορία,
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

  Αναπαραγωγή | Αρχική