Οστεοπόρωση

Τι είναι η Οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από τη μείωση στην πυκνότητα των οστών η οποία οδηγεί σε ασυνήθιστα πορώδη οστά με αποτελέσματα τα συχνά κατάγματα, ενώ η οστεοπενία είναι μια πάθηση που προηγείται της οστεοπόρωσης.

Στην οστεοπενία τα οστά είναι λιγότερο πυκνά από το κανονικό οστό, αλλά όχι στο βαθμό της οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι την εμφάνιση κατάγματος.

Αν και τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση μπορεί να συμβούν σχεδόν σε κάθε σημείο του σκελετού, η σπονδυλική στήλη, τα ισχία, τα πλευρά, και οι καρποί είναι τα πιο κοινά σημεία καταγμάτων.

Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η παρουσία των οιστρογόνων διατηρεί την οστική πυκνότητα. Μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, η απώλεια οστού αυξάνει κάθε χρόνο και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του 25-30% της οστικής πυκνότητας στα πρώτα πέντε έως δέκα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα των οστών είναι υπεύθυνα για μεγάλο πόνο και μειωμένη ποιότητα ζωής. Το 30% των ασθενών που υποφέρουν από κάταγμα ισχίου θα απαιτήσει μακροπρόθεσμη νοσηλευτική φροντίδα.

Παράγοντες κινδύνου για Οστεοπόρωση

Οι παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι οι εξής:

 • πρώιμη εμμηνόπαυση (ανεπάρκεια οιστρογόνων σε νεαρή ηλικία)
 • εμμηνόπαυση
 • χαμηλό σωματικό βάρος ή λεπτό ανάστημα του σώματος
 • διά βίου χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου
 • χαμηλή φυσική δραστηριότητα
 • χρήση της θεραπείας με κορτικοστεροειδή για περισσότερο από τρεις μήνες,
 • κάπνισμα
 • υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης
 • πρόσληψη αλκοόλ περισσότερο από δύο ποτά / ημέρα
 • νόσος του θυρεοειδούς
 • ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πως γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης

Η απόλυτη ποσότητα του οστού μετράται με την οστική πυκνότητα (BMD) .Η BMD μετριέται με διπλής ενέργειας ακτινών Χ τεστ απορροφησιομετρία (αναφέρεται ως σάρωση DEXA).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει ορισμούς για χαμηλή οστική μάζα (οστεοπενία) και της οστεοπόρωσης. Οι ορισμοί αυτοί βασίζονται σε ένα T-score. Ο βαθμός-Τ είναι ένα μέτρο του πόσο πυκνό οστό ενός ασθενούς είναι σε σύγκριση με ένα φυσιολογικό, υγιές 30άρι ενήλικα.

Κανονικό: αν το T-score είναι μέσα σε 1 τυπική απόκλιση της κανονικής. T-score μεταξύ 0 και -1 θεωρείται ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Χαμηλή οστική μάζα (οστεοπενία): T-score μεταξύ -1 και -2.5. Αυτό σημαίνει ένα αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για την οστεοπόρωση.

Οστεοπόρωση: Τ βαθμολογία μικρότερη από ή ίση με -2.5 ορίζει την οστεοπόρωση.

Με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, εκτιμάται ότι το 40% όλων των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών έχουν οστεοπενία και ότι ένα πρόσθετο 7% έχουν οστεοπόρωση.

Πρόληψη και Θεραπεία Οστεοπόρωσης

Ο στόχος της θεραπείας της οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη των καταγμάτων των οστών με μείωση της απώλειας οστού ή, κατά προτίμηση, με αύξηση της πυκνότητας των οστών και της αντοχής τους.

Η έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία της οστεοπόρωσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για κατάγματα.

Όμως με καμία από τις διαθέσιμες θεραπείες δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως το οστό που έχει αποδυναμωθεί από την οστεοπόρωση. Επομένως, η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι πολύ σημαντική.

Τα μέτρα πρόληψης και σε πολλές περιπτώσεις και θεραπείας θα πρέπει να ξεκινούν από την παρουσία οστεοπενίας που αποτελεί ένα στάδιο πριν την οστεοπόρωση.

Μέτρα πρόληψης

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ, τακτική άσκηση, και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε Ασβέστιο και βιταμίνη D.

Συμπληρώματα ασβεστίου και πρόσληψη βιταμίνης D.

Φάρμακα που σταματούν την απώλεια οστικής μάζας και συνάμα αυξάνουν την αντοχή των οστών, αλενδρονάτη (Fosamax), Risedronate (Actonel), η ραλοξιφαίνη (Evista), ιβανδρονάτη (Boniva), καλσιτονίνη (Calcimar), zoledronate (Reclast), και denosumab (Prolia)

calculator

Υπολογισμός γόνιμων ημερών

Εναρξη τελευταίας περιόδου:

Διάρκεια κύκλου: ημέρες.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ