Μαιευτική Χολόσταση

Τι είναι η μαιευτική χολόσταση;

Η μαιευτική χολόσταση είναι μια πάθηση του ήπατος (συκώτι) που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την μαιευτική χολόσταση δεν υπάρχει σωστή λειτουργία των χοληφόρων αγγείων του ήπατος με αποτέλεσμα να έχουμε άνοδο των ηπατικών ενζύμων και των χολικών οξέων στο αίμα της εγκυμονούσας.

Ποιες εγκυμονούσες παρουσιάζουν πιο συχνά μαιευτική χολόσταση;

Είναι γενικά μια σπάνια πάθηση αφού εμφανίζεται σε 1 στις 100 εγκυμοσύνες. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις δίδυμες κυήσεις και σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρες, αδερφές , κόρες) όταν έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μία από αυτές.

Επίσης όταν έχει εμφανιστεί στην πρώτη σας εγκυμοσύνη τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξανά εμφανιστεί στην επόμενη εγκυμοσύνη.

Τι προκαλεί την μαιευτική χολόσταση;

Δεν είναι ξεκάθαρο για το ποιοι παράγοντες προκαλούν την μαιευτική χολόσταση. Το πιο πιθανό είναι να προ-υπάρχουν γενετικοί παράγοντες σε κάποιες γυναίκες και η αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης να τους ενεργοποιεί, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ασθένεια μόνο στην εγκυμοσύνη.

 Ποια είναι τα συμπτώματα της μαιευτικής χολόστασης;

Τα συμπτώματα ξεκινούν από τις 24 εβδομάδες τις εγκυμοσύνης ( δεύτερο τρίμηνο) ενώ σε ποιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσουν και νωρίτερα.

Το ποιο κοινό σύμπτωμα είναι το αίσθημα της φαγούρας (κνησμός) χωρίς εμφανή δερματοπάθεια. Βεβαία πολλές φορές λόγω του ξυσίματος, το δέρμα μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα όμοια με εξάνθημα. Τα σημεία της φαγούρας είναι κυρίως στις παλάμες και στα πέλματα αλλά μπορεί να είναι και γενικευμένη, σε ευρύτερες επιφάνειες του σώματος.

Το σύμπτωμα της φαγούρας μπορεί να είναι τόσο έντονο ώστε να έχουμε προβλήματα στη συγκέντρωση, άσχημη διάθεση και διαταραχές του ύπνου.

Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι η κόπωση, η έλλειψη όρεξης και παρουσία ήπιου ίκτερου.

ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΦΑΓΟΥΡΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΧΟΛΟΣΤΑΣΗΣ.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Το σύμπτωμα της φαγούρας στην εγκυμοσύνη  δημιουργεί την υποψία παρουσίας μαιευτικής χολόστασης. Η διάγνωση όμως γίνεται με την παρουσία υψηλών τιμών χολικών οξέων και υπατικών ενζύμων στο αίμα. Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να γίνονται πιο λεπτομερείς υπατικές εξετάσεις καθώς και υπερηχογραφικός έλεγχος ήπατος για να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις που έχουν σχέση με το ήπαρ.

Ποια είναι η θεραπεία;

 Η θεραπεία αφορά μόνο τα συμπτώματα. Η μαιευτική χολόσταση θεραπεύεται μόνον με τη γέννηση του μωρού.

 Γενικά μέτρα που μπορεί να απαλύνουν τον κνησμό (φαγούρα).

  • Δροσερά ντους και λουτρά.
  • Χρήση ενυδατικής κρέμας.
  • Ελαφρύς ρουχισμός

Τα μέτρα αυτά μπορούν να δώσουν κάποια προσωρινή ανακούφιση, ιδιαίτερα πριν πάτε για ύπνο.

 Φαρμακευτική αγωγή

  •  Ουρσοδεσοξυχολικό οξύ

Λαμβάνεται συχνά για να ανακουφίσει την φαγούρα, και συνήθως λειτουργεί. Βελτιώνει επίσης τις εξετάσεις αίματος του ήπατος. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι βελτιώνει την ασθένεια της μαιευτικής χολόστασης. 

  • Συμπληρώματα βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την λειτουργία του μηχανισμού της πήξης του αίματος. Μερικές φορές το επίπεδο μειώνεται σε άτομα με ηπατικά προβλήματα. Έτσι, φαίνεται λογικό να να πάρετε συμπλήρωμα βιταμίνης Κ.

Είναι η μαιευτική χολόσταση πραγματικά κάτι σοβαρό;

Όσο αφορά το αγέννητο νεογνό το ρίσκο δεν είναι ξεκάθαρο. Η μαιευτική χολόσταση έχει κατηγορηθεί για ενδομήτριο θάνατο στις εγκυμοσύνες που διανύουν τις τελευταίες εβδομάδες  της κύησης. Αν και το ποσοστό μπορεί να φανεί μικρό (είναι λίγο πιο πάνω από 1 στα 100 ), ο ενδομήτριος θάνατος είναι το πιο καταστροφικό γεγονός σε μια εγκυμοσύνη.

Όσο αφορά την μητέρα, προσοχή πρέπει να δοθεί στο κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι παράγοντες πήξης του αίματος ( παράγονται στο συκώτι) για να αποφευχθεί τυχόν αιμορραγία κατά τον τοκετό η την καισαρική τομή.

Τι πρέπει να κάνω;

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Με σωστούς χειρισμούς δεν διατρέχεται ούτε εσείς ούτε το μωρό σας κανέναν κίνδυνο. Χρειάζεται να κάνετε συχνούς αιματολογικούς ελέγχους και υπερηχογραφήματα ανάπτυξης του εμβρύου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τοκετός προγραμματίζεται μεταξύ 37- 38 εβδομάδων της κύησης.


Η ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΧΟΛΟΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ.


Ο τοκετός μπορεί να προγραμματιστεί με πρόκληση τοκετού. Η πρόκληση τοκετού σε περιπτώσεις μαιευτικής χολόστασης έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Επικοινωνήστε με το γιατρό. Ο Dr. Μαρινάκης έχει μεγάλη κατάρτιση και εμπειρία στις κυήσεις υψηλού κινδύνου όπως στα περιστατικά μαιευτικής χολόστασης. Κατέχει διαπιστεύσεις ειδικού μαιευτήρα στη διαχείριση εγκυμοσύνης και τοκετού από το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και έχει 12-ετή  εμπειρία από το Βρετανικό σύστημα υγείας που είναι προαγωγός του φυσιολογικού τοκετού.

calculator

Υπολογισμός γόνιμων ημερών

Εναρξη τελευταίας περιόδου:

Διάρκεια κύκλου: ημέρες.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ