Υποτροπιάζουσες Κολπίτιδες

Υποτροπιάζουσες Κολπίτιδες

Οι κολπίτιδες αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη σύγχρονη γυναίκα, αφού της περισσότερες φορές η αντιμετώπιση τους είναι προσωρινή με αποτέλεσμα την συχνή επανεμφάνιση.

Μπορούν να είναι είτε λόγω βακτηριακής προέλευσης η λόγω μυκητισιακής λοίμωξης. Τα κυρίως συμπτώματα είναι το αίσθημα καύσου, κνησμού και η παρουσία κολπικών εκκρίσεων, οι οποίες μπορούν να έχουν άσχημη οσμή (κυρίως σε αυτές βακτηριακής αιτίας).

Γιατί παθαίνω συχνά κολπίτιδες;

Τα αίτια μιας κολπίτιδας δεν είναι πάντα μόνο η παρουσία ενός παθογόνου οργανισμού, ούτε είναι απαραίτητο η μετάδοση του οργανισμού αυτού να έχει γίνει κατά την σεξουαλική επαφή και μόνο.

Η παρουσία συχνών κολπίτιδων μπορεί να έχει ως αιτία την:

  • ­Διαταραχή της φυσιολογική χλωρίδας του κόλπου. Έλλειψη γαλακτικού οξέως  στον κόλπο λόγω έλλειψης γαλακτοβακίλων. Οι γαλακτοβάκιλοι είναι μικροοργανισμοί πού παράγουν γαλακτικό οξύ και αποτελούν τον πιο  σημαντικό αριθμό των μικροοργανισμών της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.
  • Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • ­Παρουσία σακχαρώδους διαβήτη.

Γιατί έχω χαμηλή συγκέντρωση γαλακτιβακίλων με αποτέλεσμα να παρουσιάζω κολπίτιδες;

  • Λόγω λήψης αντιβίωσης
  • Λόγω χαμηλής συγκέντρωσης οιστρογόνων
  • Λόγω παρουσίας παθολογικών οργανισμών στον τράχηλο της μήτρας. Αυτοί προκαλούν εκκρίσεις που καταστρέφουν το φυσιολογικό pH του κόλπου
  • Λόγω κακής διατροφής

Τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν οι συχνές κολπίτιδες;

Αυξάνουν την πιθανότητα πρόσληψης σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως, χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδων, μυκοπλάσματος, HIV και έρπη.

Μπορούν να γίνουν έμμεσα κα άμεσα αιτία υπογονιμότητας.

Τι πρέπει να κάνω;

Αν το πρόβλημα σας διερευνάται  με μια απλή κολπική καλλιέργεια ή στη χειρότερη των περιπτώσεων με θεραπεία χωρίς να έχει γίνει ειδικός έλεγχος, τότε βρίσκεστε σε λάθος κατεύθυνση.

Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Οι υποτροπιάζουσες κολπίτιδες χρειάζονται ειδική διερεύνηση και στοχευμένη εξατομικευμένη θεραπεία.

calculator

Υπολογισμός γόνιμων ημερών

Εναρξη τελευταίας περιόδου:

Διάρκεια κύκλου: ημέρες.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ