Εμβόλια κατά του HPV

Ο ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) είναι ένας κοινός ιός που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Υπάρχουν περίπου 40 τύποι HPV των γεννητικών οργάνων. Μερικοί τύποι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Άλλοι τύποι HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων σε άνδρες και γυναίκες. Το εμβόλιο κατά του HPV ενεργεί ενάντια στους πιο κοινούς τύπους του ιού HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Ποια είναι τα εμβόλια κατά του HPV;

Στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν δυο εμβόλια κατά του HPV το Cervarix και το Gardasil.

Και τα δύο εμβόλια,  Cervarix και Gardasil, είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι νόσων που προκαλούνται από τους τύπους HPV 16 και 18. Ο HPV 16 και 18 προκαλούν τις 70% των περιπτώσεων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Ενώ το Gardasil προστατεύει και έναντι των τύπων HPV 6 και 11 που προκαλούν το 90% των περιπτώσεων των γεννητικών κονδυλωμάτων στους άντρες και στις γυναίκες.

Και τα δύο εμβόλια είναι πολύ ασφαλή και χορηγούνται σε 3 δόσεις. Η δεύτερη δόση δίνεται ένα έως δύο μήνες μετά την πρώτη και η τρίτη δόση χορηγείται έξι μήνες μετά την πρώτη δόση.

Γιατί το εμβόλιο κατά του HPV συνιστάται από την ηλικία 11 ή 12 χρόνων;

Το εμβόλιο παράγει υψηλότερη συγκέντρωση αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, όταν δίνεται σε αυτή την ηλικία σε σύγκριση με μεγαλύτερες ηλικίες.

Επίσης , το εμβόλιο κατά του HPV είναι πιο αποτελεσματικό όταν έχει χορηγηθεί πολύ πιο πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

Είναι τα εμβόλια κατά του HPV ασφαλή και αποτελεσματικά;

Και τα δύο εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η χορήγηση τον εμβολίων αυτών δεν έδειξαν καμία σοβαρή παρενέργεια. Σε μικρή συχνότητα μπορούν να παρουσιαστούν ήπιες παρενέργειες όπως πόνος στο σημείο του εμβολιασμού , πυρετός, πονοκέφαλος και ναυτία.

Μπορεί τα εμβόλια κατά του HPV να δοθούν για την θεραπεία HPV λοιμώξεων, καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , ή κονδυλωμάτων;

Τα εμβόλια αυτά δεν παρέχουν θεραπεία για τις ήδη υπάρχουσες λοιμώξεις από τον ιό του HPV.


 Διαβάστε τα νέα δεδομένα για το σε ποια ηλικία και σε ποιους μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του HPV


 

 

calculator

Υπολογισμός γόνιμων ημερών

Εναρξη τελευταίας περιόδου:

Διάρκεια κύκλου: ημέρες.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ