Πρώτο τρίμηνο

Τεστ εγκυμοσύνης θετικό και η εγκυμοσύνη σας ξεκινά!

Θα περάσουν αρεκετές εβδομάδες ακόμα μέχρι να νοίωσετε το μωρό σας αλλά κάποια συμπτώματα ίσως έχουν ξεκινήσει. Ευαισθησία στους μαστούς, υπνηλία, συχνουρία, ναυτίες, τυμπανισμός, υπερρέκριση σιέλου είναι τα συχνότερα συμπτώματα. Οι μεταβολές στη διάθεση δεν θα λείπουν επίσης.

Στις 12 αυτές εβδομάδες που είναι και οι σημαντικότερες λόγω της οργανογένεσης το έμβρυο περνάει από διάφορα στάδια ανάπτυξης.Απο γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά και να μετατρέπεται σε ένα μικροσκοπικό μωρό που κινείται .Στις 6 εβδομάδες έχει σχηματιστεί η καρδιά του που θα την ακούσετε στο υπερηχογράφημα αν και μερικές φορές λόγω της θέσης του στη μήτρα μπορεί να την ακούσετε και λίγο αργότερα.Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου τα περισσότερα όργανα σχηματίζονται.Το έμβρυο κινέιται αλλά εσείς ακόμα δεν μπορείτε να το νοίωσετε.Επίσης το φύλο είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ακόμα.

    Η ανάπτυξη του εμβρύου έχει ως εξής:

1οςμήνας :

Σχηματίζονται η καρδιά ,το πεπτικό σύστημα και η σπονδυλική στήλη.

2οςμήνας :

Σχηματίζονται τα μάτια,η μύτη,τα αυτιά και η γλώσσα.

3οςμήνας :

Έχουν σχηματιστεί τα άνω και τα κάτω άκρα αλλά και τα δάχτυλα,τα περισσότερα όργανα και οι ιστοί.

 Όπως προείπαμε το πρώτο τρίμηνο είναι ορόσημο για την ανάπτυξη του εμβρύου μιας και γίνεται η οργανογένεση.Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχετε οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την λειτουργία αυτή όπως η λήψη φαρμάκων που δεν επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη ,το κάπνισμα ,το ποτό, κάποιες τροφές.Ο γιατρός θα σας κατευθύνει όσον αφορά τι επιτρέπεται και τι όχι στην εγκυμοσύνη ,τις εξετάσεις ρουτίνας που πρέπει να κάνετε αλλά και άλλες που είναι απαραίτητες σύμφωνα με το ιστορικό σας.Το σημαντικότερο είναι να είστε ήρεμες ,να μην έχετε άγχος και να αφήσετε την φύση να ενεργήσει. Εκείνη ξέρει καλύτερα !!


Μπορούμε να αναλάβουμε την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας και να στηρίξουμε την επιθυμία σας για φυσιολογικό τοκετό.


Ο Dr. Μαρινάκης κατέχει διαπιστεύσεις ειδικού μαιευτήρα στη διαχείριση εγκυμοσύνης και τοκετού από το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και έχει 12 ετή  εμπειρία από το Βρετανικό σύστημα υγείας που είναι προαγωγός του φυσιολογικού τοκετού.


 

calculator

Υπολογισμός γόνιμων ημερών

Εναρξη τελευταίας περιόδου:

Διάρκεια κύκλου: ημέρες.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ