Καθ' έξιν αποβολές

Καθ' έξιν αποβολές, οι αιτίες και οι λύσεις

Τι είναι μια αποβολή;

Η αποβολή είναι η απώλεια μιας εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια των πρώτων 23 εβδομάδων.

Η κύρια ένδειξη της αποβολής είναι η κολπική αιμορραγία, η οποία μπορεί να ακολουθείται από κράμπες και πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας.

Ωστόσο, η παρουσία ελαφριάς κολπικής αιμορραγία είναι σχετικά συχνή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης (τις πρώτες 12 εβδομάδες) και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε μια αποβολή.

Οι αποβολές είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει σχεδόν το 15% του συνόλου των κυήσεων. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες αποβολές (αρκετές αποβολές σε σύντομο χρονικό διάστημα) μπορεί να προκληθούν από μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση. Οι γυναίκες που βιώνουν επαναλαμβανόμενες αποβολές θα πρέπει να κάνουν μια σωστή διερεύνηση για να βρεθεί το αίτιο, όπου αυτό είναι δυνατό.

Έχει σημασία το στάδιο της εγκυμοσύνης που έγινε η αποβολή;

Πάνω από το 75% όλων των αποβολών συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο.

Το στάδιο  κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου που έχει γίνει η αποβολή παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για την αιτία της αποβολής.

Σε φυσιολογικά εξελισσόμενη εγκυμοσύνη, η καρδιά του εμβρύου θα πρέπει να είναι υπερηχογραφικά εμφανής μεταξύ με 6 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσεως.

Αν η  απώλεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται πριν ή μετά από την εμβρυϊκή δραστηριότητα της καρδιάς  έχει σημασία  στο να υποδείξει την υποκείμενη αιτία.

Σε γενικές γραμμές, όσο αργότερα συμβεί η απώλεια μιας εγκυμοσύνης, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να είναι γενετικής αιτίας.

Τι είναι η χημική εγκυμοσύνη;

Στη χημική εγκυμοσύνη ο σάκος της κύησης δε φτάνει σε τέτοιο στάδιο ώστε να είναι δυνατή η υπερηχογραφική απεικόνιση του και το μόνο αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη εγκυμοσύνης είναι το θετικό τεστ εγκυμοσύνης (hCG). Η απώλεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πρόωρη και μετά από μερικές ημέρες το τεστ εγκυμοσύνης αρνητικοποιείται.

Κοινές αιτίες των αποβολών

  • Χρωμοσωμική (γενετική) ανωμαλία στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Περίπου το 60% όλων των αποβολών είναι γενετικής φύσεως. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της μητέρας.
  • Όταν μια γυναίκα φτάσει την ηλικία των 42, ο κίνδυνος αποβολής φτάνει στο 50%.
  • Χρωμοσωμική ανωμαλία σε έναν η και στους δυο γονείς.
  • Ανωμαλίες της μήτρας. Ινομυώματα της μήτρας ή συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας όπως διάφραγμα ενδομητρίου. Αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να επιλυθούν με χειρουργική επέμβαση (επεμβατική υστεροσκόπηση).
  • Παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και νόσοι του θυρεοειδούς.
  • Θρομβοφιλία (παθήσεις που προδιαθέτει σε αύξηση της πήξης του αίματος).
  • Αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων.
  • Από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα είναι ο συσχετισμός του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας και η ύπαρξη αποβολών.

Δεν υπάρχει στην διεθνή βιβλιογραφία αποδεδειγμένος συσχετισμός και αποτελεσματικής θεραπείας με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος των αποβολών. Βέβαια οι μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας είναι καλό να εξετάζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις ήπια σχήματα θεραπείας μπορούν να εφαρμόζονται για μικρό χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι καλό τα θεραπευτικά σχήματα να εξατομικεύονται.

Τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Dr. Μαρινάκη. Ξεκινήστε με μια στοχευμένη διερεύνηση  για τα αίτια των καθ΄έξιν αποβολών. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην σωστή διερεύνηση και στην έγκαιρη και σωστή θεραπεία.


Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης διετέλεσε ειδικός επιμελητής στο τμήμα καθ έξιν αποβολών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου St. MARY’S HOSPITAL, LONDON, κέντρο διεθνούς βαρύτητας λόγω των ερευνών και των επιστημονικών  δημοσιεύσεων στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής και καθ’ έξιν αποβολών.


 

calculator

Υπολογισμός γόνιμων ημερών

Εναρξη τελευταίας περιόδου:

Διάρκεια κύκλου: ημέρες.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ